Kritiek op fiscale route Noordeinde

De Tweede Kamer is kritisch over een aantal fiscale constructies vanuit paleis Noordeinde in Den Haag, het werkpaleis van koningin Beatrix. De constructies zijn op zichzelf legaal, erkennen de parlementariërs, maar zij willen niet dat het koninklijk huis deze „belastingtrucs” faciliteert.

Afgelopen weken berichtte de Volkskrant over twee van deze constructies. Prinses Christina heeft haar vermogen via Noordeinde ondergebracht op belastingparadijs Guernsey, en de familie De Bourbon de Parme laat haar privéfonds beheren door de financiële staf van het Koninklijk Huis. Christina en de familie De Bourbon de Parme zijn geen lid van het Koninklijk Huis, wel van de koninklijke familie.

De SP wil dat de constructies worden onderzocht door de commissie-Zalm, die momenteel de kosten van het Koninklijk Huis onderzoekt. Kamerlid Ronald van Raak (SP) vindt het ontoelaatbaar „dat het staatshoofd familieleden helpt om aan gunstige belastingtarieven te komen”.

De VVD eist openheid van premier Balkenende (CDA). Daarbij moet hij ingaan op de ministeriële verantwoordelijkheid, aldus Kamerlid Frans Weekers (VVD). „Deze constructies tasten het gezag van het staatshoofd aan.”

Regeringspartij PvdA wacht op het door het kabinet toegezegde overzicht van rechtspersonen die staan ingeschreven op het adres van paleis Noordeinde.