Kramer met derde opeenvolgende wereldtitel allround in select gezelschap

Sven Kramer is er gisteren als derde Nederlander in geslaagd voor de derde keer op rij wereldkampioen allround te worden. Jaap Eden, die het schaatsen zo succesvol combineerde met baanwielrennen, legde de basis voor zijn drieluik op het Museumplein in Amsterdam. Daar werd hij als negentienjarige in 1893 voor het eerst wereldkampioen allround. Dat was tijdens het eerste officiële WK. Een jaar eerder was de Internationale Schaatsunie (ISU) opgericht. Eden nam ook deel aan het WK in 1894, in Zweden, maar in die editie van de titelstrijd was er geen winnaar. In 1895 en 1896 werd Eden opnieuw wereldkampioen. In 1895 veroverde hij zijn titel in Hamar, het Noorse stadje dat toen voor het eerst het WK allround organiseerde. In 1896 won Eden de titel in Sint-Petersburg.