Klimaat

Gewoon extreem weer of broeikaseffect

Met granaten wordt de atmosfeer bestookt om regen op te wekken (Foto AFP)

Met granaten wordt de atmosfeer bestookt om regen op te wekken (Foto AFP)Met granaten wordt de atmosfeer bestookt om regen op te wekken (Foto AFP)

Of het nu de droogte is in China of de hitte in Australië, bij extreme weersgebeurtenissen rijst tegenwoordig altijd de vraag of het de schuld is van klimaatverandering. Vooral klimaatsceptici wijzen graag op het feit dat ook vroeger extremen voorkwamen. Ze worden daarbij geholpen door relativeringen van voorzichtige wetenschappers die al lang niet meer twijfelen aan het broeikaseffect.

Het omgekeerde gebeurt ook. Zo meent Xu Yinlong de Chinese Academie van Landbouwwetenschappen zeker te weten dat ”deze droogte plaatsvindt tegen de achtergrond van de opwarming van de aarde en deel uitmaakt uit van het fenomeen van extreme weersgebeurtenissen.” In de LA Times zegt hij dat de maandenlange droogte weliswaar aanleiding is voor de ellende, maar dat klimaatverandering de echte oorzaak is.

Militairen graven een sleuf om 5 miljard kubieke meter water van de Gele Rivier naar het droge noorden te transporteren (Foto AP)

Militairen graven een sleuf om 5 miljard kubieke meter water van de Gele Rivier naar het droge noorden te transporteren (Foto AP)Militairen graven een sleuf om 5 miljard kubieke meter water van de Gele Rivier naar het droge noorden te transporteren (Foto AP)

Ook de bosbranden in Australië worden al langer gerelateerd aan klimaatverandering, zij het in wat minder krachtiger woorden. Zo zegt Blair Trewin van het National Climate Centre in The Australian dat er “een grote mate van waarschijnlijkheid bestaat dat de droogte past in het beeld van klimaatverandering” - zo kennen we de wetenschap weer. Overigens weet Caroline Ummenhofer van het UNSW Climate Change Research Centre wel waar die klimaatverandering vandaan komt: van de Indische Oceaan.

In China wordt de wetenschap voorlopig vooral praktisch ingezet: de atmosfeer is dit weekeinde bestookt met 2.392 granaten en 409 kanonskogels vol chemicaliën om wolken op te wekken. En het water voor landbouwirrigatie… dat wordt gehaald uit de Gele Rivier. De gevolgen die dat verder stroomafwaarts kan hebben, worden later wel weer opgelost.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis