Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cabaret

Geestige puntrijm en onderhuidse grappen

Kees Torn maakt oercabaret, waarin liedjes centraal staan.

Torn is minder bekend dan hij zou moeten zijn. Hij wil in de luwte te blijven. „Cabaret moet kleinschalig zijn.”

Kees Torn: „Mijn concentratie lijdt onder het rookverbod. Mijn decor is dus een rookcabine.” Foto Amaury Miller Nederland , Amsterdam , Kleine Komedie.11 november 2007.20071111. Javier Guzman ontving voor zijn programma Delirium de Neerlands Hoop, de prijs voor de kleinkunstenaar of het kleinkunstgezelschap met het meest opvallende programma en /of de meest opvallende ontwikkeling. De poelifinario, de prijs voor de kleinkunstenaar of het kleinkunstgezelschap met het meest indrukwekkende programma van het seizoen,ging naar Kees Torn. Op de foto portret Kees Torn Foto en copyright Amaury Miller.
Kees Torn: „Mijn concentratie lijdt onder het rookverbod. Mijn decor is dus een rookcabine.” Foto Amaury Miller Nederland , Amsterdam , Kleine Komedie.11 november 2007.20071111. Javier Guzman ontving voor zijn programma Delirium de Neerlands Hoop, de prijs voor de kleinkunstenaar of het kleinkunstgezelschap met het meest opvallende programma en /of de meest opvallende ontwikkeling. De poelifinario, de prijs voor de kleinkunstenaar of het kleinkunstgezelschap met het meest indrukwekkende programma van het seizoen,ging naar Kees Torn. Op de foto portret Kees Torn Foto en copyright Amaury Miller. Miller, Amaury / Hollandse Hoogte

In de bistro in Goirle bestelt Kees Torn een hazepeper. Zijn technicus, die gamba’s neemt, zegt dat zijn nieuwe programma over geloof gaat. Ja, zegt Torn, maar soms denk ik dat het over verwondering gaat. Ze praten over The God Delusion, de bestseller van Richard Dawkins waarin het geloof compromisloos wordt geattaqueerd. „Dat is precies wat me bezighoudt”, zegt Torn. „Toen ik het las, moest ik me inhouden om niet het hele boek op toneel na te vertellen.”

Het is minder dan twee weken voor de première van Kees Torns achtste programma, Einde verhaal, en na bijna drie maanden van try-outs wacht vanavond Goirle.

Kees Torn (Oostburg, 1967) maakt oercabaret, waarin liedjes centraal staan. Hij is minder bekend dan hij zou moeten zijn, met zijn onverhoedse, onderhuidse grappen en geestige puntrijmen. Maar hij heeft geen zin om dvd’s en cd’s te maken en hij komt niet op tv. „De Vara wil mij niet uitzenden. Daar leeft het idee dat een liedje een zapmoment is. Mijn liedjes niet! Liedjes zijn de bakermat van het cabaret.” Zijn praatjes tussen de liedjes door zijn er voornamelijk om hem naar het volgende liedje te brengen.

Voor zijn vorige voorstelling Dood en verderf ontving Torn de Poelifinario, de prijs voor het ‘meest indrukwekkende’ cabaretprogramma. „Deze keer heb ik al het indrukwekkende weggelaten”, zegt Torn, „anders win ik weer. Het programma is daarom ook een uur korter.”

Enkele dagen later, in de Rotterdamse sigarenbar Tin Tin, vertelt Torn dat hij wacht op zijn enige decorstuk. „Mijn concentratie lijdt onder het rookverbod. Dus heb ik van mijn decor maar een rookcabine gemaakt, kan ik toch op het podium een sigaar roken. Het wordt een soort bushalte.”

Verandert er verder nog veel?

„Nee, alleen wat montagedingetjes. En ik wil nog een slotlied schrijven. Ik weet ongeveer wat ik zeggen wil, maar ik formuleer het elke avond opnieuw en dat pakt de ene keer beter uit dan de andere. Daarom oog ik onzeker waarschijnlijk, want ik ben ter plekke aan het nadenken over wat ik aan het doen ben. Beetje stom, ik leer geen teksten uit mijn hoofd.”

Is het niet vervelend om fouten te maken?

„Als ik het uit mijn hoofd zou doen, herhaal ik me elke avond en dat zou me vervelen. Maar ik baal van iedere verspreking en ieder foutje. Dat ligt meestal aan de muzikale begeleiding. Dan blijft er een toets plakken. Soms mis ik een interval. Dan is het piano spelen niet automatisch meer en gaat de aandacht naar de nootjes.”

Oefent u wel?

„Ik oefen voortdurend.”

Ik kan me niet voorstellen dat u een foutloos programma speelt.

„Twee keer! In mijn hele carrière. Geen beste score.”

Voelde u druk na het winnen van de Poelifinario?

„Nee, dat is een grapje. Maar ik probeer in de luwte te blijven. Voor je het weet sta je in Carré. Cabaret moet kleinschalig zijn. Het moet iets samenzweerderigs houden.”

Belangrijk element in ‘Einde verhaal’ is uw familie. Er klonk oprechte gekrenktheid door in het nummer over uw verpeste jeugd.

„Dat is geen toeval. Zo’n liedje schrijf ik uit woede. De kunst is om het zo in elkaar te zetten dat het om te lachen wordt. Wat moeilijk is, want het is eigenlijk heel treurig.”

Waar bent u zo woedend over?

„Hoeveel programma’s heb je gezien? Woede is een van mijn drijfveren. Dat levert iedere keer weer vele nummers op. Het is een betere drijfveer dan verliefdheid.”

„Ik heb erg last van het egocentrisme van mensen. Je kunt een kind voor zijn leven beschadigen door telkens maar tegen hem te zeggen dat-ie lelijk is of dat-ie niet voldoet.”

„‘Je bent precies je vader!’ Dat was een opmerking die gedachteloos links en rechts werd uitgeserveerd, als refrein. Maar sinds ik aan cabaret doe, krijg ik te horen: ‘Je vader was ook zo grappig’.”

„Mensen denken niet na voor ze iets roepen. En overzien de gevolgen er niet van. Nog steeds niet, hoor. Wat dat betreft verandert er niks. Het levert alleen een liedje op. Zo probeer ik alles in mijn leven zin te geven: door er een liedje over te maken.”

Is het waar dat u bent zoals uw vader?

„Ik heb hem nauwelijks gekend. Ik heb maar één keer een goed gesprek met hem gehad, vlak voor hij stierf. Ik was negentien. Tien jaar geleden schreef ik een nummer over hem, Streepjescode, en daardoor heb ik veel mensen leren kennen die hem goed hebben gekend. Buurmannen, leerlingen, vrienden, mensen bij wie hij ondergedoken zat in de oorlog, ex-vriendinnen. Die hadden andere dingen over hem te melden dan mijn eigen familie. het beeld waar ik mee opgevoed ben, is dat hij een egoïstische alcoholist was, een waardeloze luilak, die mijn moeder verraden heeft en agressief was. Ongelovig!”

„Ik kreeg brieven. Iemand zei dat hij de liefste man was die hij ooit ontmoet had.”

„De woede van mijn vader zat diep. Ik heb dezelfde eigenschappen, de woede, de piekerige aard. Ik ben een enorme tobber. Ik trek alles in twijfel. Ik denk automatisch het tegenovergestelde als iemand iets beweert. ‘Zou dat nou? Is dat wel zo?’”

„Ik dacht dat je verongelijkt over je eigen bestaan wordt geboren. Maar die woede komt voort uit het geloof. Je bent schuldig. Dat levert frustratie op. Je bent je van geen kwaad bewust als kind en opeens moet je om vergeving vragen. En hangt het bestaan van je ziel af van de genade van een schepper. Het zit ziek in elkaar. Ik ben aan het loskomen van die hele vracht.”

U zegt in uw voorstelling: ‘Ik ben van mijn geloof gevallen’. Wanneer en waarom is dat gebeurd?

„Door het doodgeboren kindje – Josefien, over wie ik zing in mijn vorige programma. Het was niet mijn kind, maar van mijn ex. Toen dat vijf jaar geleden gebeurde, verloor ik mijn laatste restje hoop dat een mens een ziel heeft. Dat hoopte ik, omdat ik mezelf ook opgesloten voel in mijn lijf. Maar ze was gewoon een mensje, zo dood. Een stukje natuur.”

Gaf dat een schok?

„Nee, ik werd er rustig van. De angst viel weg. Bij mij heeft het geloof alleen maar angst opgeleverd. In de kerk werd gedreigd met de hel. ‘Gij zult niet oordelen’ was een gebod waar ik het moeilijk mee had. Ik oordeel snel. Het nadenken werd me verboden, daar komt het op neer.”

Lastig voor een cabaretier.

„Ja, tenzij je Guido Weijers heet.”

Had het van uw geloof vallen nog meer gevolgen?

„Ik ben van mijn depressies af! Ik geniet me suf. Dat mag opeens. Ik dans en dartel door de dagen. Niet dat ik me ga misdragen. Fatsoen is niet iets wat alleen christenen hebben of dat uit de Bijbel komt. Dat is een fabeltje.

„Op het toneel spot ik wat met rituelen. En leg ik uit wat er met mij is gebeurd. Ik ga niet tekeer.”

Dat past u misschien ook niet?

„Nee, ik wil niet zo’n type cabaretier worden. Ik wil amuseren, niet preken.”

Wanneer is iets grappig?

„Dat heeft met spanning te maken, met conflict. Bijvoorbeeld als een verhaal niet klopt, maar logisch klinkt. Voor sommige mensen moet humor dik aangezet worden. Ze zitten op de klap op de vuurpijl te wachten. Maar de vuurpijl ìs de klap.”

Is het lastig om veel over uw eigen leven te vertellen op het podium?

„Nee. Wel als het raakt aan de intimiteit van iemand anders. Ik vond het moeilijk om het over de doodgeboren baby van mijn ex-vriendin te hebben. Dat is in nauw overleg gegaan.”

Hoe schrijft u een liedje over een doodgeboren baby?

„Ik ontkwam daar niet aan, daar ging Dood en verderf over. Het sterven ging het hele jaar door. Na zes try-outs waarin ik het niet over haar dood had, voelde ik me een lafaard, omdat ik er wel de hele tijd aan dacht. Ik moest Josefien noemen. Er moest een liedje komen.”

„Ik heb eerst mijn ex-vriendin, José, gevraagd: hoe zou je het vinden als ik een liedje schrijf? Ze barstte in huilen uit, ze vond het een mooi idee.”

„De toonsoort wist ik al, E-groot, de toonsoort van de liefde. Ik hou erg van het laatste deel van het requiem van Fauré. Het werd iets in die geest, met een bepaalde cadans. Het liedje kwam regel voor regel. Ik heb het jankend geschreven. En elke regel las ik José voor. Het werd ook een liefdesverklaring aan haar. Ik zeg tegen dat kind: je had moeten leven, dan had je zo’n leuke moeder gehad.”

„Ik wist niet of het wel kon in een cabaretprogramma, maar toen José het gehoord had, zei ze: ‘Ik vind dat je het moet doen.’”

„Elke avond zat ik mijn wonden open te halen. Ik was zo blij dat de tournee voorbij was. Ik moest niet denken aan het moment dat ik het meisje dood zag, maar me concentreren op de lettergrepen, de woorden, de nootjes. Dan sloeg ik me er wel doorheen. Het was geen pretje.”

U zucht er weer van.

„Ja. Daarom is Einde verhaal lichtvoetiger. Ik wilde ’t mezelf niet nog een keer aandoen. En het publiek ook niet.”

Kees Torn: Einde verhaal. Tournee t/m eind mei. Info: www.harrykies.nl