Geen podium langs trainingsveld

Engelse, Spaanse en Italiaanse topclubs redeneren al jaren hetzelfde. Hoe groter de druk op de ploeg, hoe meer technische staf en spelers behoefte hebben aan rust. Na een reeks van nederlagen zitten trainers en voetballers met gebrek aan zelfvertrouwen niet te wachten op agressieve supporters die aan de rand van een trainingsveld allerlei verwensingen roepen.

Trainingen van bijvoorbeeld Manchester United, Real Madrid en AC Milan vinden dan ook niet plaats op een winderig veldje naast het stadion. The Red Devils werken dagelijks in een geheel afgesloten complex in het plaatsje Carrington. Los Blancos verzamelen zich buiten het zicht van de fans in la ciudad deportiva. De Rossoneri hebben hun wereldberoemde Milanello als oase van rust.

Wie de voetballers van United, Real of Milan wil zien, moet op wedstrijddagen naar het stadion komen. Alleen daar kan het volk met spreekkoren of door het zwaaien met witte zakdoekjes zijn ongenoegen uiten. Het is aan de clubleiding om vervolgens maatregelen te nemen tegen slecht functionerende trainers of spelers. Er is doorgaans geen bestuur dat aan de druk van de fans voorbij kan gaan.

Hoe anders gaat het er aan toe bij Nederlandse (top)clubs als Ajax en Feyenoord. De clubs uit Amsterdam en Rotterdam beschikken niet over trainingsaccommodaties die voldoen aan de eisen van 2009. Oefensessies worden afgewerkt op een veld naast de Arena of de Kuip. Met alle gevolgen van dien.

Vorige maand lieten ‘fans’ van Feyenoord zich aan de rand van het trainingsveld in woord en gebaar gelden tegen de spelersgroep. De afgelopen dagen waren het ‘aanhangers’ van Ajax die een training verstoorden om verhaal te halen. Dergelijke acties zorgen alleen maar voor nog meer onrust. In Engeland, Spanje en Italië weten ze al jaren dat je ‘de straat’ langs het trainingsveld geen podium moet geven.

Koen Greven

    • Koen Greven