FC Twente moet wennen aan zijn nieuwe status

FC Twente mag na een offday tegen De Graafschap nog blij zijn met een punt.

Ondanks de waarschuwing van coach McClaren deed FC Twente onder in werklust.

Steve McClaren stelde zich na afloop van De Graafschap-FC Twente (2-2) op als een gentleman, maar van binnen moest de Engelsman koken van woede. De trainer van de voetbalclub uit Enschede had zijn spelers vooraf nog zo ingepeperd dat de wedstrijd tegen de ‘Superboeren’ uit Doetinchem vooral een mentale strijd zou worden. De voetballers van FC Twente straalden echter een groot deel van het duel misplaatste arrogantie uit en werden op werklust afgetroefd. De nummer twee van de eredivisie mocht na negentig minuten zelfs nog van geluk spreken dat de wedstrijd tegen de nummer zeventien nog een punt opleverde.

Op het moment dat de voetballers van FC Twente de slechte grasmat van de Vijverberg kwamen inspecteren, sijpelde het nieuws door dat de directe concurrent Ajax met 4-1 bij Vitesse had verloren. Het rekenen begon direct. Bij winst zou het gat met de Amsterdamse voetbalclub vijf punten bedragen. In het uitvak vierde de aanhang van FC Twente een klein feestje nog voordat scheidsrechter Ruud Bossen voor het eerst had gefloten.

Maar uitgerekend op het moment dat vrijwel iedereen een overwinning van FC Twente verwachtte, gaf de formatie niet thuis. Het elftal dat de voorbije maanden het aantrekkelijkste voetbal van de eredivisie speelde, was geen schim van zichzelf. Het combinatievoetbal kwam op het hobbelige veld van De Graafschap niet uit de verf. De talentvolle buitenspelers Marko Arnautovic en Ejero Elia werden zeer kort gedekt en konden het verschil dit keer niet maken. De creatieve middenvelders Kenneth Perez en Theo Janssen schoten uit pure armoede een paar keer van tientallen meters op het doel. En zelfs de doorgaans betrouwbare doelman Sander Boschker haalde de vreemdste capriolen uit.

FC Twente kwam desondanks in de 24ste minuut verdiend op voorsprong door een doelpunt van Blaise N’Kufo. De Zwitserse international tikte een voorzet van Arnautovic achter doelman Erik Heijblok. Maar rust bracht de openingstreffer allerminst. Amper twee minuten later trok Stephan Keller de stand met een rake kopbal uit een hoekschop van Stijn Wuytens weer gelijk.

Het was de verwachting dat McClaren zijn spelers tijdens de rust in harde bewoordingen zou toespreken. Maar vreemd genoeg speelde FC Twente in de tweede helft helemaal onherkenbaar voetbal. De Graafschap kwam zeven minuten na rust volkomen verdiend op voorsprong door een kopbal van de jonge spits Luuk de Jong. FC Twente stelde daar een paar kansen tegenover, maar leek op de vierde nederlaag van het seizoen af te stevenen toen de ploeg vrijwel uit het niets een strafschop cadeau kreeg. De Jong raakte de bal schlemielig met zijn handen en Bossen kon weinig anders doen dan de bal op de stip leggen. N’Kufo maakte vervolgens zijn twaalfde doelpunt van het seizoen. FC Twente was na afloop opgelucht dat een nederlaag was uitgebleven.

In de catacomben van de Vijverberg probeerden de trainers en de spelers van FC Twente een verklaring te zoeken voor de offday. Aanvaller N’Kufo stelde vast dat het de ploeg eenvoudig had ontbroken aan de basisprincipes van het spel. „Nu de verwachtingen hooggespannen zijn moeten we vooral niet arrogant worden, maar juist hard blijven werken”, stelde de doelpuntenmaker. „We willen als club doorgroeien. Dat blijft een moeilijk proces.”

Verdediger Peter Wisgerhof, die tijdens de laatste transferperiode van NEC werd overgenomen als vervanger van de naar Ajax vertrokken Rob Wielaert, merkte een gebrek aan concentratie bij sommige ploeggenoten. „Het was gewoon heel erg slap allemaal”, oordeelde de nummer vier van FC Twente. „Iedereen wil tegen FC Twente winnen en daar moeten we ons juist tegen wapenen. Net als vorige week thuis tegen FC Utrecht (die wedstrijd eindigde in 0-0, red.) hebben we weer verzuimd om Ajax op een grotere achterstand te zetten. Zonde.”

McClaren betitelde de wedstrijd in de perskamer van De Graafschap als „a strange game”. De voormalige bondscoach van Engeland had met verbijstering toegezien hoe zijn elftal in de loop van het duel de controle volledig had verloren. „Ik ben zeer teleurgesteld en ik had dit eerlijk gezegd ook niet aan zien komen”, stelde McClaren. „We mogen blij zijn dat we niet hebben verloren. Laten we hopen dat FC Twente vandaag zijn lesje heeft geleerd.”

    • Koen Greven