Duitsland vervangt economieminister

De Duitse minister van Economische Zaken, de Beierse christen-democraat Michael Glos, is met onmiddellijke ingang afgetreden. Het onverwachte vertrek, middenin een economische crisis en met verkiezingen op komst, wordt als een ernstige politieke tegenslag voor bondskanselier Angela Merkel gezien.

Glos (64) geldt als een zwakke minister; een brekebeen die zich in de achterliggende maanden van ongekende turbulentie op zijn vakgebied overspeeld zag door zijn collega-minister op het departement van Financiën, de sociaal-democraat Peer Steinbrück.

Officieel heet het in een brief van Glos aan zijn partijvoorzitter, Horst Seehofer van de Beierse CSU, dat de bewindsman „om de geloofwaardigheid” ruim voor de Bondsdagverkiezingen in september plaats wil maken voor een ander. Hij wordt dit jaar 65 en heeft niet de ambitie tot een nieuw kabinet toe te treden, schrijf Glos.

In Berlijn is algemeen bekend dat Glos regeringsmoe is. Hij heeft weinig gezag, wordt vaak geringschattend bejegend en lijkt de pech naar zich toe te trekken. Onlangs stond hij te kijk toen hij door een agent in z’n dienstauto werd aangehouden. Een artikel in een lokale krant, die schreef dat Glos „politiek zwaar aangeslagen” is, zou de doorslag hebben gegeven.

Het vertrek van Glos brengt bondskanselier Merkel in het nauw. Zowel de oppositie als de sociaal-democratische partner in de regering ziet eindelijk een kans om Merkel een hak te zetten. Dat juist tijdens een recessie een minister van Economische Zaken de wijk neemt, wordt haar kwalijk genomen. De autoriteit die Glos miste, moet zij verantwoorden.

De CSU heeft vanochtend haar partijsecretaris Karl-Theodor zu Guttenberg (37) voorgedragen als opvolger van Glos. Guttenberg, die stamt uit een Beiers adellijk geslacht, wordt veelbelovend genoemd maar heeft geen economische ervaring. Hij was woordvoerder Buitenlandse Zaken voor CSU.