Duitse soldaten trekken opnieuw Franse Elzas binnen

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zullen Duitse soldaten langdurig Franse grond betreden – vreedzaam, en als partners van hun Franse collega’s.

Dat is het resultaat van een overeenkomst die de Duitse bondskanselier Angela Merkel en president Nicolas Sarkozy van Frankrijk afgelopen weekeinde op een veiligheidsconferentie in München hebben gesloten.

Een Duits bataljon zal in Illkirch, in de Elzas niet ver van Straatsburg, worden gestationeerd. Het feit dat dit kan gebeuren, noemde Sarkozy „een graadmeter voor de vriendschap van onze landen”. Drie oorlogen in krap anderhalve eeuw zijn aan dit „historische besluit” vooraf gegaan: de Duits-Franse oorlog (1870/’71) en de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Het akkoord lijkt onderdeel te zijn van een bredere overeenkomst over de stationering van met name Franse militairen in de Bondsrepubliek. Sarkozy was aanvankelijk van plan om alle Franse soldaten wegens bezuinigingen uit Duitsland terug te trekken. 2.300 Franse militairen vormen nu nog samen met 2.700 Duitsers een ‘gemengde brigade’ in de steden Müllheim, Donauschingen en Immendingen. De brigade is destijds ingesteld door de Duitse bondskanselier Helmut Kohl en de Franse president François Mitterrand.

Naar verluidt vond Merkel dat terugtrekking de Duits-Franse vriendschap zou kunnen schaden. Sarkozy heeft zich kennelijk laten overtuigen en heeft beloofd de stationering van 1.100 Franse militairen in Müllheim en Donauschingen ongemoeid te laten.

Het vertrek van de overige Fransen uit Duitsland wordt gecompenseerd door de komst naar Frankrijk van circa zeshonderd Duitse militairen. Ze zullen in Illkirch worden gelegerd, een stad in de Elzas – de grensstreek die in het verleden zo vaak inzet was van bloedige Duits-Franse strijd.