De wortelmannetjes lopen gedwee achter je aan

Game Pikmin van Nintendo voor Wii, 29,99 euro bij bol.com

Game

Pikmin

van Nintendo voor Wii, 29,99 euro bij bol.com

Nintendo-topman Shigeru Miyamoto schijnt inspiratie geput te hebben uit zijn moestuin. Hij aanschouwde het krioelende insectenleven en dacht: daar zit een game in. Pikmin verscheen in 2001 op de niet-zo-succesvolle GameCube-spelcomputer en krijgt nu een tweede kans op de succesvolle Wii, identiek aan het spel van acht jaar geleden, maar met een toegankelijkere bediening.

Deze briljante combinatie tussen puzzelen en strategisch denken begint als je met je ruimteschip neerstort op een dromerige natuurplaneet. De onderdelen van het spaceship zijn alle kanten op gevlogen en die heb je hard nodig als je ooit nog thuis wilt komen.

Het probleem is: in je eentje kun je ze nooit dragen. Maar dan ontdek je de Pikmin. Zodra je deze schattige wortelmannetjes uit de grond plukt, lopen ze gedwee achter je aan. Je kunt ze onder andere opdracht geven om poorten te openen en zware objecten naar je schip te dragen. Hoe meer Pikmin je aan een taak zet, hoe sneller die klaar is. Op speelse wijze demonstreert de game een complex systeem: vele handen maken licht werk.

Er zijn ook vijanden, die je verslaat door ze met tientallen tegelijk te bestormen. Wederom laat het spel zien hoe de wereld in elkaar zit: ja, er vallen doden, maar de Pikmin dragen de lijken terug naar hun thuisbasis, waar ze in nieuwe Pikmin transformeren. De cirkel des levens schrijdt voort.

Niels ’t Hooft

    • Niels `t Hooft