Chinese aandeelhouder is tegen verkoop Fortis België

De Chinese verzekeraar Ping An, die 4,81 procent van Fortis bezit, zal de verkoop van Fortis België niet goedkeuren. De reddingsoperatie van de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar heeft de „waarde van Fortis tenietgedaan” en de „belangen van de aandeelhouders sterk geschaad”, heeft de Chinese grootaandeelhouder gisteren laten weten.

Daardoor is onzeker geworden of het reddingsplan voor Fortis woensdag op de aandeelhoudersvergadering in Brussel wordt aangenomen. De aandeelhouders moeten zich daar uitspreken over ontmanteling en verkoop van Fortis. Een Belgische rechter oordeelde vorig jaar dat deze beslissingen niet buiten de aandeelhouders om hadden mogen worden genomen.

Vorige maand sloot de Belgische staat een nieuw akkoord waarin 90 procent van de verzekeringstak van Fortis België alsnog wordt ingebracht in Fortis Holding, het beursgenoteerde bedrijf dat achterbleef na de nationalisering van Fortis Nederland en Fortis België. De Franse bank BNP Paribas zou 10 procent van de Belgische verzekeringspoot overhouden en daar 550 miljoen euro voor betalen. Van de bancaire tak gaat driekwart naar BNP. In ruil daarvoor krijgt de Belgische overheid 12 procent in BNP Paribas en behoudt ze 25 procent in Fortis Bank België.

Deze deal staat nu op losse schroeven. De Brusselse advocaat Modrikamen, die naar eigen zeggen 12 tot 13 procent van de gedupeerde beleggers vertegenwoordigt, liet eerder al weten tegen te stemmen. Nu ook Ping An tegenstemt, is onzeker geworden of het plan langs de aandeelhouders komt. Op vorige aandeelhoudersvergaderingen was Ping An goed voor ten minste eenvijfde van de aanwezige stemmen. Ook de twee andere vertegenwoordigers van gedupeerde beleggers, de Nederlandse vereniging VEB en het advieskantoor Deminor, staan zeer kritisch tegenover aspecten van de deal.

Als de verkoop van Fortis België wordt afgekeurd, is de kans groot dat BNP Paribas afhaakt, liet Paribas dit weekend weten. Fortis Bank België zou dan voor 100 procent in staatshanden blijven. Om zelfstandig te kunnen overleven, heeft Fortis dan waarschijnlijk opnieuw overheidsinjecties nodig.