Bosbranden Australië: 108 doden

De bosbranden worden aangewakkerd door harde windvlagen, zoals hier in Gippsland. Foto AP An emergency vehicle races away from a blaze near a structure in the Gippsland region in Australia's Victoria state, Saturday, Feb. 7, 2009. At least 14 deaths from wildfires sweeping the country's southeast have been reported as temperatures around 117 degrees Fahrenheit (47 Celsius) and high winds spurred dozens of wildfires across three states. (AP Photo/News Ltd,Alex Coppel) **Australia Out, No Sales, Onl;ine Out, No Archiving** Associated Press

Bij bosbranden in de Australische staat Victoria zijn zeker 108 mensen om het leven gekomen. De politie denkt dat het dodental nog verder kan oplopen.

Zo’n 30.000 hectare bos, landbouwgrond en bewoond gebied in Victoria, in het zuiden van Australië, staat in brand. Meer dan zevenhonderd huizen zijn afgebrand, en hele dorpen zijn in de as gelegd. Reddingsteams zoeken naar lichamen in de zwaarst getroffen dorpen.

Duizenden brandweermannen, geholpen door het leger, proberen de branden onder controle te krijgen. Maar ze hebben weinig succes. De branden worden aangewakkerd door harde winden van honderd kilometer per uur en extreem hoge temperaturen, met als uitschieter 47 graden Celsius in Melbourne zaterdag. De temperatuur daalde gisteren iets, maar overheidsfunctionarissen vrezen dat ze de branden niet onder controle kunnen krijgen totdat er een grote hoeveelheid regen valt.

De meeste mensen die zijn omgekomen, komen uit dorpen ten noorden van Melbourne. Veel lichamen zijn gevonden in auto’s. Waarschijnlijk probeerden de bestuurders te vluchten voor de branden, maar werden ze overvallen door de snelheid en felheid van het vuur.

Niet alleen Victoria, ook de staten New South Wales en South Australia zijn getroffen door bosbranden. Maar de branden daar zijn grotendeels onder controle gebracht en het vuur trekt niet richting bewoonde gebieden.

De politie vermoedt dat in zeker één geval de brand is aangestoken, nadat de brandweer het vuur had geblust.

„De hel in al zijn razernij heeft een bezoek gebracht aan de goede mensen van Victoria”, zei de Australische premier Rudd gisteren. De regering heeft een noodfonds van 10 miljoen Australische dollar (5,2 miljoen euro) opgezet, waaronder een onmiddellijke betaling van 1.000 dollar aan de slachtoffers van de branden. (BBC, AP, Reuters)