Beschaafd Nederland

Er bestaat een effectief middel tegen het bonussysteem in ABN: gewoon massaal klant-af worden. Maar zo simpel is dat niet meneer, want de hele wereld hangt aan elkaar van bonussen. Alsof het ergens anders beter is. Voor een vast contract, een maandsalaris, een auto van de zaak en extra vakantiedagen zijn weinig mensen vooruit te branden. Alleen de retentiebonus verleidt sommigen nog tot presteren. En dat is volstrekt normaal, aldus onze eigen minister van Financiën, lid van de partij die opkomt voor eerlijke arbeid.

Nu kan iedereen zich wel voorstellen dat veel werk in ABN ontstellend saai is. Meestal gaat het om stapels schuiven, bonnenschrijven, van dat werk. Maar zo is er wel meer. In monden graaien en gaatjes boren is ook erg saai. Gevels reinigen: ontzettend eentonig. Treinkaartjes controleren: slaapverwekkend. Achter de kassa zitten bij Appie Heijn: gaap, gaap, gaap. Stukkies tikken: zzzZZ.

En toch, de meeste mensen doen het ook zonder bonus. Voor de onvermurwbare bewoners van ABN volgt hier iets onvoorstelbaars: veel mensen doen zelfs hun bést en krijgen he-le-maal NIETS EXTRA’S! Het wordt nog gekker: er zijn mensen en die doen dingen….geloof het of geloof het niet ….VRIJWILLIG!!

Dat laatste is eigenlijk een woord uit vervlogen tijden. De paters van Scheut gingen in de 19de eeuw vrijwillig naar de Kongo. Maar die werden ook gesteund door niemand minder dan God. In de derde wereld gebeurt wel meer vrijwillig trouwens. Maar dat komt natuurlijk omdat gedeelde armoede de onderlinge compassie aanwakkert.

In eigen land zijn belangeloze daden uit eigen beweging voor losers. Het begint thuis. Een kind dat de tuin aanharkt verdient een euro. Logisch. Meehelpen met de afwas: vijftig cent. ABN-ouders léren hun kinderen dat. Vrijwilligerswerk is leuk hoor, maar meer iets voor gepensioneerden met een overvloed aan tijd.

Je zou er haast om vragen: mag de crisis in Algemeen Beschaafd Nederland nog wat dieper? Misschien dat dan zélfs de bankemployee zich wil inzetten voor iets waarin hij gelooft. Zou dat niet geweldig zijn?

Floris-Jan van Luyn

    • Floris-Jan van Luyn