Bedreigingen na publicatie van privégegevens pedofielen

De website van de stichting Stop Kindersex, waarop foto’s en adressen van pedoseksuelen zijn geplaatst, heeft voor heftige reacties gezorgd. Zaterdagmiddag zijn de ruiten ingegooid van een Limburgse man die wordt verdacht van pedofilie. Ook zou een man uit Gelderland herhaaldelijk telefonisch zijn bedreigd naar aanleiding van het plaatsen van zijn naam op de website.

De privégegevens van (vermeende) pedofielen verschenen vrijdag op een in Amerika geregistreerde site, die is gelieerd aan de al langer bestaande Nederlandse website van Stop Kindersex. Negentien pedofielen staan met naam, foto en adres op deze Amerikaanse site. Wel zijn inmiddels bijna alle huisnummers verwijderd, omdat de vermelding hiervan volgens de stichting tot „geweld” kon leiden. De site heeft als doel, zegt woordvoerster Yvonne van Hertum, om „een bom te leggen onder de Nederlandse regering”. De stichting wil dat het legaal wordt om ook op een Nederlandse site de privégegevens van pedofielen te vermelden.

Advocaat Serge Weening, raadsman van de man bij wie stenen naar binnen zijn gegooid, wil dat alle persoonlijke informatie van de site wordt gehaald. Zijn cliënt is niet veroordeeld voor pedofilie. Er loopt wel een rechtszaak tegen hem. Weening zoekt uit wie er precies achter de site zit.

Ad van den Berg, ook op de site vermeld, heeft zaterdag aangifte gedaan tegen de site. Hij is penningmeester van de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit, ook wel bekend als ‘pedopartij’. Zijn partij is tegen deze online pedofielenlijsten. Voorzitter Marthijn Uittenbogaard zegt dat zo’n lijst „geen effect tegen recidive” heeft, maar wel de privacy van de genoemde mensen schaadt.

Volgens Van Hertum is het juist goed om zo’n database beschikbaar te hebben. „Bewoners worden gewaarschuwd, en een pedofiel bedenkt zich wel twee keer voor hij iets doet.”