Achtergelaten op een ijsschots in Lake Erie

Achtergelaten op een ijsschots in Lake Erie Oak Harbor. Het lijken wel speelgoedwagentjes, de voertuigen die zo’n 125 vissers zaterdag achterlieten op Lake Erie. De vissers wilden het ijs van het meer, een van de Grote Meren op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada, zo ver mogelijk op om via zelfgeboorde gaten te vissen. Door de strenge vorst van de voorbije weken dachten ze dat dat wel kon. Ze gebruikten planken om een grote scheur te overbruggen. Plotselinge dooi en een harde wind brachten hen in moeilijkheden. Een ijsplaat van ongeveer dertien vierkante kilometer brak los, de planken vielen in het water. Tijdens het zoeken naar een verbinding met de kustlijn, viel een visser in het meer. Anderen haalden hem eruit en probeerden zijn ademhaling weer op gang te brengen. De man is per helikopter naar een ziekenhuis gebracht, waar hij is overleden. De andere vissers werden gered door de Amerikaanse en Canadese kustwacht. Daarbij werden een ijsbreker, een vliegtuig, helikopters en boten ingezet. Volgens ijsvissers die vaak op Lake Erie te vinden zijn, trok de strenge vorst veel onervaren vissers aan. Dit werd bevestigd door sheriff Bob Bratton van Ottawa County. „We krijgen hier mensen die niet weten hoe ze het ijs moeten lezen.” Foto Rebecca Cook/Reuters The belongings left behind by the rescued ice fishermen are seen on a slab of ice that broke free and floated away from the Ohio shoreline of Lake Erie at Oak Harbor, Ohio February 7, 2009. Some 150 fishermen were rescued from an ice floe in wind-whipped Lake Erie on Saturday after it broke loose from the shore due to warmer weather, officials said. REUTERS/Rebecca Cook (UNITED STATES) Reuters

Het lijken wel speelgoedwagentjes, de voertuigen die zo’n 125 vissers zaterdag achterlieten op Lake Erie. De vissers wilden het ijs van het meer, een van de Grote Meren op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada, zo ver mogelijk op om via zelfgeboorde gaten te vissen. Door de strenge vorst van de voorbije weken dachten ze dat dat wel kon. Ze gebruikten planken om een grote scheur te overbruggen.

Plotselinge dooi en een harde wind brachten hen in moeilijkheden. Een ijsplaat van ongeveer dertien vierkante kilometer brak los, de planken vielen in het water. Tijdens het zoeken naar een verbinding met de kustlijn, viel een visser in het meer. Anderen haalden hem eruit en probeerden zijn ademhaling weer op gang te brengen. De man is per helikopter naar een ziekenhuis gebracht, waar hij is overleden.

De andere vissers werden gered door de Amerikaanse en Canadese kustwacht. Daarbij werden een ijsbreker, een vliegtuig, helikopters en boten ingezet.

Volgens ijsvissers die vaak op Lake Erie te vinden zijn, trok de strenge vorst veel onervaren vissers aan. Dit werd bevestigd door sheriff Bob Bratton van Ottawa County. „We krijgen hier mensen die niet weten hoe ze het ijs moeten lezen.”