7 redenen om uit te gaan

Kommer en kwel in barre winter 5 film Frozen River nrcnext.nl/bioscoopagenda De thriller Frozen River begint als een typische Amerikaanse indie, gesitueerd tussen trailer trash aan de rand van een indianenreservaat op de grens van Amerika en Canada. Ray wordt wakker en ontdekt dat haar echtgenoot er met het spaargeld vandoor is. Ga maar gewoon naar school, houdt ze de kinderen voor. Maar er wacht haar kommer en kwel in de barre winter. Regie Courtney Hunt, VS, 2008. Met: Melissa Leo, Misty Upham.

1 animatie/muziekfilms

Schupp & van Dijk: Kijkshock3

Enschede: Amphitheater, Vrijhof Cultuurcentrum. Tijd: 12.35u. www.cultuur.utwente.nl

De korte, eigenzinnige muziekanimatiefilms van het duo Schupp & van Dijk kenmerken zich door grilligheid en absurdisme. De muziek slingert van klassiek naar jazz en alles daarbuiten. Schupp en van Dijk spelen zelf in de vijfkoppige band die de films live op het podium begeleidt.

2 emancipatie

Godinnen spektakel

Amsterdam-Noord: Het Zonnehuis. Tijd: 14.30-24.00u. Entree: 49,50 euro (vvk). www.godinnenspektakel.nl

Samen met opiniemakers, onder wie Iteke Weeda en Roos Wouters, meepraten over thema’s die centraal staan in de 3e golf emancipatie beweging. Het Godinnen spektakel is opgebouwd uit zes dialogen. Naast de dialogen is er ook tijd voor ontspanning, entertainment en netwerken.

3 jong cabarettalent

Leids Cabaret Festival

Leidse Schouwburg. Van 9 t/m14 febr, vanavond: 20.15u. Entree: 18,50 euro. www.leidscabaretfestival.nl

Het 31e Leids Cabaret Festival begint vanavond en morgenavond met twee voorronden. Vanavond: Raymond Rodenburg (Den Haag), Oviede & Ignace (Den Haag), Jaike Belfor (Utrecht), Maarten Ebbers (Edam).

4 evenement

Kracht van Congo

Amsterdam: De Balie. Tijd: 13.30-24.00u Toegang: gratis. www.krachtvancongo.nl

Tweehonderd jongeren brainstormen met Nederlandse hulporganisaties over de toekomst van Congo. Wat kan Nederland doen? Nederlandse Congolezen vertellen over hun ervaringen en ideeën. Een voormalig kindsoldaat vertelt zijn verhaal. En hoezo zit Congo in je mobieltje? Muziek (Baloji), films en debat tonen dat Congo meer is dan alleen ellende.

5 film

Frozen River

nrcnext.nl/bioscoopagenda

De thriller Frozen River begint als een typische Amerikaanse indie, gesitueerd tussen trailer trash aan de rand van een indianenreservaat op de grens van Amerika en Canada. Ray wordt wakker en ontdekt dat haar echtgenoot er met het spaargeld vandoor is. Ga maar gewoon naar school, houdt ze de kinderen voor. Maar er wacht haar kommer en kwel in de barre winter. Regie Courtney Hunt, VS, 2008. Met: Melissa Leo, Misty Upham.

6 theater

De Verlichting is stuk

Utrecht: Schouwburg. Tijd: 20.30u. Prijs: 10 euro. www.stadsschouwburg-utrecht.nl

Floris van Delft onderzoekt een avond lang zijn eigen onvrede. In zijn politiek geladen stuk treden elke avond hotshots op uit de plaatselijke politiek of cultuur, zoals wethouders en burgemeesters. Zij nemen samen met de acteurs de democratie in Nederland onder de loep. Tot en met 7 maart.

7 wetenschapscafé

De chemie van de liefde

Amsterdam: De Rode Hoed. Tijd: 20.00u. www.rodehoed.nl

Jan Hindrik Ravesloot, kernhoogleraar fysiologie AMC-UvA, over de veranderingen in lijf, leden en leven van de verliefde. Op wie worden wij verliefd? Hoe worden wij verliefd? Wat kenmerkt de verliefde toestand? Wat is ware liefde? En: wat is de basis voor monogamie?