28 doden bij zelfmoordactie in Sri Lanka

Bij een zelfmoordaanslag in Sri Lanka door een vrouwelijke Tamil Tijger zijn vandaag minstens 28 doden gevallen en 88 gewonden. De strijdster bevond zich volgens militaire bronnen in een groep burgers die probeerde weg te komen uit het gebied in het noorden van Sri Lanka waar regeringstroepen de Tamil Tijgers de laatste maanden in het nauw hebben gedreven.

De explosie gebeurde bij Vishvamadu, op het moment dat militairen de groep vluchtelingen wilde controleren op wapens. Volgens een militaire woordvoerder werden twintig militairen gedood en acht burgers. Onder de gewonden bevonden zich veertig burgers, waaronder veel vrouwen en kinderen.

Door opmars van het regeringsleger zijn 250 duizend burgers in het nauw geraakt tussen de strijdende partijen. Om aan de gevechten tussen het leger en de Tamil Tijgers te ontkomen is sinds vorige week donderdag een vluchtelingenstroom van tot nu toe naar schatting 17 duizend mensen op gang gekomen.

Meer dan vijftigduizend regeringssoldaten hebben een harde kern van ongeveer tweeduizend Tamil Tijgers in een strook oerwoudgebied omsingeld. „We proberen de burgerbevolking te redden maar de Tamil Tijgers verhinderen dat”, zo verklaarde minister Anura Priyadarshana Yapa (Media).

De regering, hulporganisaties en mensenrechtengroeperingen beschuldigen de Tamil Tijgers ervan burgers met geweld vast te houden in het strijdgebied om hen als menselijk schild te kunnen gebruiken. De Tamil Tijgers hebben dit ontkend, maar beschuldigen op hun beurt het leger ervan te schieten op onschuldige burgers.

Volgens analisten zullen de Tamil Tijgers, die al 25 jaar strijden voor onafhankelijkheid, overschakelen op terreurtechnieken, als de reguliere troepen in het noorden van Sri Lanka eenmaal zijn verslagen. Elite-eenheden, zogenoemde ‘Zwarte Tijgers’, zijn speciaal opgeleid voor zelfmoordaanslagen.

(Reuters)