130 doden bij branden Australië

Een verwoest bosgebied bij Kinglake, 55 kilometer ten noordoosten van Melbourne in Australië. Foto Reuters The remains of a house destroyed by bushfires is seen in the town of Kinglake, 55km (34 miles) northeast of Melbourne February 8, 2009. Australian bushfires have killed 76 people and burnt hundreds of homes in the worst fire disaster in three decades, as a heatwave and strong winds sent sheets of flame racing through towns and farmland near Melbourne. REUTERS/Mick Tsikas (AUSTRALIA) REUTERS

In het zuiden van Australië hebben hevige bosbranden dit weekeinde aan zeker 130 mensen het leven gekost. Verwacht wordt dat het aantal doden zal stijgen, omdat veel getroffen gebieden nog ontoegankelijk zijn voor hulpverleners.

Inwoners van het getroffen gebied in de zuidelijke staat Victoria moesten in de nacht van zaterdag op zondag in grote haast hun huizen verlaten om te ontkomen aan het vuur dat zich snel uitbreidde. Velen van hen werden door de vlammen ingehaald. Zeker 750 huizen zijn in de as gelegd. Ongeveer tachtig mensen zijn opgenomen in ziekenhuizen, enkelen hebben ernstige brandwonden.

Nog nooit zijn bij bosbranden in Australië, dat jaarlijks met branden te kampen heeft, zoveel doden gevallen. In 1983 kwamen 75 mensen om het leven. Dit jaar was het gebied uitzonderlijk brandgevaarlijk door een al jaren aanhoudende droogte en door een hittegolf van de afgelopen week, met temperaturen boven de veertig graden. De temperaturen zijn vandaag iets gedaald, maar er woeden nog 25 grote branden. Twee stedelijke gebieden, Beechworth en Taggerty, worden bedreigd.

De politie vermoedt dat een aantal van de vierhonderd branden is aangestoken en heeft daarom enkele gebieden afgezet als plaats delict. Premier Kevin Rudd noemde het dodental op televisie „verbijsterend” en sprak zijn afschuw uit over de verdenking van brandstichting. „Wat moet je over zo iemand zeggen? Er is geen ander woord om het te omschrijven dan massamoord.” Op het stichten van een bosbrand staat in Victoria een gevangenisstraf van 25 jaar.

Verwacht wordt dat door de bosbranden, in combinatie met hevige overstromingen in het noordelijke Queensland, de druk op premier Rudd zal toenemen om een ingrijpend klimaatbeleid te ontwikkelen. Wetenschappers vermoeden dat Australië een van de gebieden in de wereld is die het zwaarst getroffen worden door de klimaatverandering. Zij verwachten dat het zuiden van Australië door de uitstoot van broeikasgassen warmer en droger zal worden. Hierdoor zullen de bosbranden in aantal en in hevigheid toenemen.

Rudd heeft 5,2 miljoen euro vrijgemaakt voor de wederopbouw van de getroffen stadjes. Het leger is ingezet om noodopvang voor de daklozen te bouwen.

Ooggetuigen: pagina 4