11 miljard steun voor Noorse economie

Noorwegen trekt 100 miljard kroon (11,3 miljard euro) uit om de nationale economie te stimuleren. Deze kapitaalinjectie moet de kredietverlening stimuleren.

Noorwegen leek ongevoelig voor de crisis, doordat het als olie-exporteur veel financiële reserves heeft. Maar de binnenlandse economie draait slecht doordat bedrijven en particulieren lastig aan geld kunnen komen. Banken zijn voorzichtig met het verstrekken van leningen. Zo stevent zelfs het rijke Noorwegen af op een begrotingstekort van 2 procent.

Het nieuwe stimuleringspakket bestaat uit twee fondsen van 50 miljard kroon: één om banken te ondersteunen, het andere voor het verstrekken van kredieten aan bedrijven. Vorige week had de Noorse nationale bank de rente al verlaagd naar 2,5 procent om de economie weer op gang te krijgen. Ook ligt er een fiscaal stimuleringsplan dat de 4,7 miljoen Noren meer financiële armslag moet geven.

Banken die geld lenen van de overheid moeten hun salarissen en vergoedingen bevriezen. Bankmedewerkers die meer dan 1,5 miljoen kroon (172.000 euro) per jaar verdienen, krijgen geen bonus. Daarnaast krijgen aandeelhouders van de gesteunde banken minder dividend. Noorwegen betaalt het stimuleringsplan uit de eigen oliereserves. Zweden en Denemarken hebben ook stimuleringsplannen voor hun binnenlandse economie aangekondigd.