Valentijnswijn

Bent u van plan om aanstaande Valentijnsdag aan te grijpen voor een intieme dinnerdate, dan beveel ik u hier een witte wijn aan die nog niet zo bekend is, maar die recht naar het hart gaat.

Het betreft een wijn van de Oostenrijkse druivensoort grüner veltliner, wat zo lelijk klinkt dat zelfs gewürztraminer als een zoete melodie gaat klinken. Maar laat je niet misleiden door de naam. De wijn van deze druif heeft een toenemende schare fans en niet zonder reden.

Grüner veltliner heeft vaak meer complexiteit en diepgang, meer geur en smaak en veel meer typische lokale kenmerken (noem het ‘terroir’ als je wilt) dan aanzienlijk duurdere witte wijnen van andere druivenrassen. Elk zichzelf respecterend restaurant heeft de druif allang op de kaart staan en de grüner veltliner is op weg om een plaats te veroveren in het hart van de wijnminnende consument. Een grote publiekswijn zal de grüner veltliner nooit worden, daarvoor is de druif te schaars. Deze 100 procent Oostenrijkse druivensoort is waanzinnig populair in eigen land en de aanplant is relatief laag. De Oostenrijkers zijn zeer kwaliteitsbewust en werken met kleine rendementen en zorgvuldige rijping en selectie van de druiven. Dat resulteert in krachtige, geconcentreerde wijnen. De hoge natuurlijke zuurgraad komt door de koude nachten en zorgt ervoor dat de wijn altijd lekker fris blijft. De grüner veltliner van Weingärten Weissenkirchen komt uit de Wachau, een van de regio’s waar de allerbeste grüner veltliner wijnen vandaan komen. Het is een zogenaamde Steinfeder: licht en fris en met veel fruittonen. Je proeft groene appels, maar ook rijpe peer en perzik met een lange, wat peperige afdronk. De frisse zuren geven de wijn iets krokants met een ‘spicy bite’.

Deze wijn is briljant om bijvoorbeeld een lange avond kaasfondue met je geliefde te begeleiden. Geniet ervan, en van elkaar natuurlijk.

mennosimon@nrc.nl

Grüner veltliner van Weingärten Weissenkirchen, Gall&Gall, €8,49

    • Menno Simon