Tak Pius X Italië bant Holocaustontkenner

De Italiaanse tak van de conservatieve priesterbroederschap Pius X heeft een priester uit de beweging gezet nadat hij twijfel had geuit over de massamoord op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook bestempelde hij de modernisering in de kerk na het Tweede Vaticaans Concilie „erger dan ketterij”.

Priester Floriana Abrahamowicz werd uit Pius X gezet omdat hij de broederschap in diskrediet heeft gebracht, aldus een mededeling. Abrahamowicz nam het deze week in de krant La Tribuna di Treviso op voor Brit Richard Williamson, de aartsconservatieve bisschop die eveneens de Holocaust ontkent.

Afgelopen weken ontstond grote commotie binnen de rooms-katholieke kerk, omdat de excommunicatie van Williamson en drie andere bisschoppen van het conservatieve Pius X door paus Benedictus XVI was opgeheven. Daardoor ontstond de indruk dat het Vaticaan geen probleem heeft met ontkenning van de Holocaust.

Onder druk eiste de paus dat Williamson zijn gewraakte uitspraken over de Holocaust intrekt. Williamson verontschuldigde zich wel voor de controverse, maar kwam niet terug op zijn ontkenning van de Holocaust.

Achtergrond en portretten op nrc.nl/vaticaan