Strippenkaart

In zijn vorige overpeinzingen (Zaterdag &cetera, 31 januari) schrijft S. Montag over de strippenkaart onder meer: „Nooit is het me helemaal duidelijk geworden waarom je een strip moest overslaan, pas op het tweede het stempeltje laten zetten om een zone mee te mogen rijden.”

Voor de strippenkaart verdwenen is zal ik het nog eenmaal uitleggen. Als je voor een zone een strip moest afstempelen, voor twee zones twee, voor drie zones drie strippen enzovoort, dan zou een twee-zone-rit tweemaal zoveel kosten als een een-zone-rit, een drie-zone-rit driemaal zoveel enzovoort. Dankzij het basistarief, die extra strip, betaal je nu voor twee zones anderhalf maal zoveel, voor drie zones tweemaal zoveel dan voor een zone. En zo kost een rit van zes zones niet zes maal zoveel, maar drieenhalf maal zoveel als een een-zone-ritje. Met andere woorden: de prijsverhouding tot de lengte van de rit is daardoor veel beter. Tot de strippenkaart historie is geworden zal Montag toch die extra strip nog met een zekere dankbaarheid kunnen beschouwen.

    • Jan Freeke