Showen

Wil van der Valk met haar poedel (Foto Maurice Boyer) Wil van der Valk met haar poedel Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 5-2-2009 Boyer, Maurice

Wie: Wil van der Valk (55)

Functie: fokker van koningspoedels

Gelegenheid: Internationale Dogshow Eindhoven 6, 7, 8 februari 2009

‘Mijn zwarte koningspoedel Philip doet mee aan de internationale show. Omdat dit type hond een elegante verschijning in de ring is, moet ik er ook elegant uitzien. Zo’n show stelt eisen aan hond en baas. Hij moet opvallen, ik niet, feitelijk ben ik zijn accessoire. Ik draag een leren pak, want op zo’n dag kun je snel vies worden met honden die tegen je opspringen en vuiligheid veeg je gemakkelijk van leer af. Als je een zwarte hond showt, draag je zelf geen zwarte kleding omdat hij dan minder zwart lijkt en grijze haren meer opvallen. Vandaar dat ik een chocoladebruine leren broek combineer met een goudkleurige blouse, daarop een broche in de vorm van een poedel en ik laat voor het verzorgde effect kunstnagels zetten in een passende kleur.

In de ring moet je de hond voorbrengen in draf, zodat de keurmeester de gangen van de hond kan beoordelen. Je kunt geen hoge hakken dragen omdat je daarop niet goed kunt rennen en dan loopt de hond niet correct. Als jij in disbalans bent, trek je de hond mee. Ik draag luxe sportschoenen om het te laten kloppen bij mijn outfit. Sportief, maar niet grof, want dat past niet bij de poedel. Daarin ben ik een pietlut. Ik besteed veel tijd aan de coiffure van mijn hond, waardoor mijn eigen kapsel er nog wel eens bij inschiet. Vroeger, toen het mode was, had ik zelf ook poedelkrullen dankzij een permanentje. Nu kan dat niet meer.

Ik begin twee dagen tevoren met de voorbereiding. Ik stop Philip in bad, doe conditioner in zijn haar en föhn hem vervolgens in drie uur droog. De vacht wordt gestraight en uitgeborsteld. Een vriendin met wie ik poedels fok, knipt het model er in. Vroeger kon je de poedel uitsluitend tonen in het Continentale Toilet met van die bollen en kale billen, nu is het ‘second puppy’ toilet met veel big hair populair. De voorpoten hebben iets van Uggs, met dit belangrijke verschil dat bij de poedel de tenen worden kortgeschoren tot de aanzet van de voet.

Ik fok de zwarte poedels, mijn vriendin de apricotkleurige. Meestal gaan we samen naar shows, maar dit keer gaat ze niet mee. Haar apricot teef moet dit weekend werpen.

Soms zie je bij internationale tentoonstellingen echt verschrikkelijk geklede types, tegen het ordinaire aan. Van die types dat je denkt: wie wordt hier geshowd, de hond of de handler. Toch vertrouw ik op de integriteit van een keurmeester, hij beoordeelt de hond en niet het uiterlijk van de bazin.

    • Santje Kramer
    • Jacqueline Hoefnagels