Senaat neigt naar steun Obama

Een groep Democratische en Republikeinse senatoren heeft vannacht een compromis bereikt om de economie de komende twee jaar met een kleine 800 miljard dollar te stimuleren.

Bij het sluiten van deze krant had de Senaat niet gestemd; het was zelfs onzeker of er gestemd zou worden. Zo bleef onduidelijk of het akkoord stand zal houden.

President Obama zei gisteren, voor het compromis, dat het „onvergeeflijk en onverantwoordelijk” zou zijn als er in de Senaat geen akkoord zou komen.

Volgens Obama heeft de Amerikaanse economie een onmiddellijke bestedingsimpuls nodig om de recessie te bestrijden. Gisteren werd bekend dat de werkloosheid is gestegen tot 7,6 procent van de beroepsbevolking, het hoogste percentage in zestien jaar.

Twee Republikeinse senatoren maakten vannacht bekend dat zij het compromis steunen, en een derde Republikein zinspeelde daar eerder op de dag op. Voor de Democraten is de steun van dit drietal onontbeerlijk om de benodigde zestig senatoren te halen.

Het compromis wijkt af van wetgeving die eerder werd goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden. Dit betekent dat delegaties uit het Huis en de Senaat een compromis moeten uitwerken.

Obama had de Republikeinen eerder een handreiking gedaan door een groot deel van het stimuleringsgeld, een kleine 300 miljard dollar, te reserveren voor belastingverlagingen. In eerste instantie won hij daarmee de steun van Republikeinen. Deze steun brokkelde de laatste week plotseling af.