Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Rug tegen de muur

de proefjesfabriek

Als je iets op de grond laat vallen, dan buk je gewoon even om het op te rapen. Bij dit proefje ga je tegen een muur staan en probeer je te bukken. Zal het je lukken?

Wat heb je nodig?

Jezelf en een muur.

Wat moet je doen?

Ga eerst midden in de kamer staan en probeer zover mogelijk voorover te bukken. Hoe ver kom je?

Ga nu met je rug en met je hielen tegen de muur staan. Probeer opnieuw zo ver mogelijk voorover te bukken. Kom je even ver?

Hoe komt dat? Toen je de eerste keer bukte, bewoog je je billen naar achteren. Daardoor verloor je je evenwicht niet. Misschien kon je zelfs met je handen de grond aanraken. Bij de tweede keer bukken kon je je billen niet naar achteren bewegen: de muur zat in de weg. Daardoor kon je niet zover bukken als de eerste keer, zonder je evenwicht te verliezen. Maar waarom moeten je billen naar achteren om je evenwicht te bewaren? In evenwicht zit het zwaartepunt van je lichaam ongeveer boven je voeten. Het zwaartepunt is de plek waarvan het lijkt alsof de zwaartekracht daaraan trekt. Als je bukt, dan beweegt het zwaartepunt van je lichaam naar voren, omdat je met je bovenlichaam naar voren beweegt. Door je billen naar achteren te bewegen, komt het zwaartepunt weer boven je voeten te liggen. En zoiets doe je automatisch!

Met dank aan Arno Verweij. Het proefje staat ook op: www.proefjes.nl. Zie verder: www.nrc.nl/kleinewetenschap