Rotsklomptweeling gevonden

‘tweeling-planetoïde’ – rotsklompen van 37 en 21 kilometer, die gezellig samen om de zon bewegen. Hier zie je een tekening, want de metingen zelf bestaan uit lange rijen cijfers

Stel: er ligt een tennisbal in Nice aan de Middellandse Zee. Jij staat in Amsterdam. En de opdracht is: meet hoe groot de tennisbal is. Zal dat lukken? Franse en Italiaanse astronomen stonden voor hetzelfde probleem. Zij wilden kleine planetoïden opmeten. Dat zijn rotsklompen die in ons zonnestelsel zwerven, meestal in een baan ergens tussen Mars en Jupiter. Op 200 miljoen kilometer van de aarde dus, terwijl de kleine rotsklompen maar rond de vijftien kilometer lang zijn. Dat is net zo lastig als die tennisbal opmeten. Maar het is gelukt! Met veel vernuft en met de grootste telescoop op aarde, de Very Large Telescope in Chili. Nu kunnen ze tienduizenden kleine planetoïden bekijken. Bijna meteen vonden ze een ‘tweeling-planetoïde’ – rotsklompen van 37 en 21 kilometer, die gezellig samen om de zon bewegen. Hier zie je een tekening, want de metingen zelf bestaan uit lange rijen cijfers. MvdH