Opinie

    • Youp

Regeergeil

Eindelijk een onderzoek naar Irak. Eerst een onafhankelijk onderzoek en daarna zijn alle opties open. Geen blokkades meer. Een fantastisch resultaat na vele jaren wachten. Dankzij een volhardende Klaas de Vries, volhardende onderzoeksjournalisten, een - in het licht van de afspraken tijdens de formatie - genereuze Jan Peter Balkenende en een strak opererende Mariëtte Hamer.

Van wie deze verschrikkelijke woorden zijn? Van onze eigen Wouter Bos, de de laatste tijd weer veelgeprezen leider van de PvdA. Hoe erg kan je het maken? In plaats van dat Wouter met het schaamrood op zijn socialistische kaken stamelt dat het oliedom is dat hij met een stel achterbakse gereformeerden tijdens de kabinetsformatie de democratie heeft zitten ondermijnen door het parlement buitenspel te zetten, kwakt hij dit soort woorden glashard op zijn weblog. Achterbakse gereformeerden? Dat leest u goed. Als je op voorhand al een parlementair onderzoek uitsluit, dan heb je iets te verbergen. Dan klopt er iets niet. Je hebt echt helemaal niks van de principes van de parlementaire democratie begrepen als je in je regeerakkoord de Tweede Kamer uitsluit! We hebben het over een oorlog met honderdduizenden doden!

Wat was er toen in Beetsterzwaag aan de hand, Wouter? Je zou eerst al geen minister worden, maar de fractie gaan leiden. Dat had je de kiezers keihard beloofd. En opeens zat je zomaar in het kabinet. Met een stropdas om! En dat allemaal onder de meest vuige voorwaarden. Dat noemen we een ernstige vorm van regeergeil.

Dinsdagavond heeft de goede oude Hans van Mierlo bij Pauw & Witteman glashelder uitgelegd hoe principieel fout het is om zoiets te bekonkelen, maar de volgende dag was er in de Kamer geen spoortje excuus. Er ging nog een symbolisch brandalarm af, maar niemand bij de PvdA begreep het diepere van deze boodschap. Een stamelende Hamer stond meelijwekkend te sputteren achter het spreekgestoelte. Volgens Wouter opereerde zij strak. Hoe blind en doof kan je zijn? Ze playbackte nog erger dan de Toppers. We kunnen niet allemaal een Obama zijn, maar dit gehakkel van die arme Mariëtte moet toch echt verboden worden. Ik hoop dat de kiezer haar op democratische wijze afspuit. Als de verkiezingen nog gelden? Misschien staat er wel in het regeerakkoord dat we de verkiezingen een keer overslaan en dat de Kamer daar voorlopig niks over mag zeggen. Mij verbaast niks meer.

Dus ook niet dat prinses Christina vanuit het werkpaleis van haar oudste zus op legale wijze de belasting ontduikt. Officieel niks op aan te merken, allemaal keurig volgens de wet, maar iedereen voelt aan zijn Hollandse water dat het gewoon niet deugt. Ik mag onze Trix toch wel officieel vragen om bij haar volgende kersttoespraak een paar toontjes lager te zingen. Als ze dan weer bekakt gaat zalven over normen, waarden en respect, mag ik toch heel hard gaan lachen? Hoewel? Dat doe ik toch al jaren om die tragische poppenkast. Deze belastingtruc is eigenlijk wel mooi symbolisch: de leugen regeert!

Begreep ook dat het land in rep en roer was over de roddel of het merk Wendy van Dijk wel of niet foekie foekie heeft gedaan met Arnie uit GTST. Dat de manager van Wendy haar een merk noemde vond ik op zichzelf wel geestig. En eerlijk. Want zo kijkt zo’n man dus tegen die vrouw aan. Ze is een merk. Het woord topmerk gebruikte hij niet. De uitdrukking foekie foekie wordt ongetwijfeld het woord van 2009, het nieuwe swaffelen dus.

En ondertussen worstelen de ABN Amro-managers met hun bonusjes. Moeten ze die, terwijl de bank wankelt, wel of niet aannemen? Mijn advies is: pakken wat je pakken kan. Zo lang de bank aan Rafael Nadal een paar ton uitkeert voordat de schat überhaupt één mep tegen een tennisbal gegeven heeft, zou ik me niet bezwaard voelen en lekker meegraaien uit de ruif. De vertrokken baas heeft het goede voorbeeld gegeven. En de koningin heeft vast nog wel wat tips hoe je de poen belastingvrij naar Guernsey kan brengen.

    • Youp