Rafael Nadal

Rafael Nadal Publiekstrekker bij tennistoernooi Rotterdam xinhua news agency / hh (081018) -- MADRID, Oct. 18, 2008 (Xinhua) -- Rafael Nadal of Spain celebrates after a quarterfinal tennis match with his compatriot Feliciano Lopez at the Masters Madrid in Madrid, Spain, Oct. 17, 2008. Nadal won 2-0. (Xinhua/Chen Haitong) (ly/) Xinhua News Agency / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com Xinhua News Agency

Publiekstrekker bij tennistoernooi Rotterdam

Rafael Nadal, de Spaanse nummer één van de wereld, is de grote publiekstrekker bij het ABN Amro tennistoernooi in Rotterdam. Strooiend met startgelden wist de directeur van het bestbezochte indoortoernooi in de wereld, Richard Krajicek, liefst vijf spelers uit de toptien naar Ahoy te lokken.

Voor Nadal staan vooral jeugdige tennisliefhebbers in de rij. Met gespierd en gepassioneerd spel deklasseerde de pas 22-jarige Spanjaard het afgelopen jaar zijn tegenstanders. Dat hij voor de vierde keer op rij Roland Garros op zijn naam schreef lag in de lijn der verwachtingen: gravel is zijn favoriete ondergrond. Dat hij ook Wimbledon én het olympisch tennistoernooi won, was verrassender. Door zijn successen stootte hij Roger Federer na vijf jaar van zijn troon als de nummer één van de tenniswereld.

Uit recent video-onderzoek is gebleken waarom Nadal zo moeilijk te bestrijden is. Hij slaat zijn forehand met meer topspin dan wie ook. Bij slagen van de linkshandige Nadal roteert de bal gemiddeld 3.200 keer per minuut. Bij Roger Federer, jarenlang geprezen voor zijn forehand, draait de bal ‘slechts’ 2.770 keer per minuut.

In het verleden is het tennistoernooi van Rotterdam te elfder ure vaak geconfronteerd met afzeggingen van topspelers. Het affiche voor dit jaar oogt wederom fraai, maar komen alle vedetten ook?

Nadal heeft in elk geval nog wat goed te maken in Rotterdam. Vorig jaar liet de jonge Spanjaard zich bij zijn debuut in de Maasstad in de twee ronde naar huis slaan door de onbekende Italiaan Andreas Seppi.

‘Misschien is het tijd voor revanche’, opperde Nadal in oktober tegen Krajicek. Dat hij in Rotterdam zijn slechtste wedstrijd van het jaar had gespeeld, prikkelde hem extra, sprak Nadal, ‘om het straks beter te doen’.