Radio en Televisie Voorkeur

Iran and the West. Serie over de Iraanse revolutie, 30 jaar geleden. BBC 2, 22.00-23.00u. ayatollah Khomeini FOTO: Vincent Mentzel Mentzel, Vincent

actualiteiten.

Nova. Reportage over Birmese asielzoekers in Nederland, ook met beelden uit vluchtelingenkampen in Birma, waarbij asielzoekers met bestemming Nederland worden gevolgd. Ned. 22.15-22.45u.

documentaire

Iran and the West. Eerste deel van een driedelige documentaire over de Iraanse revolutie, die dertig jaar geleden plaatsvond. Aflevering 1: The man who changed the world. De machtsovername in Iran door ayatollah Khomeini betekende een overwinning voor de moslimfundamentalisten. Sleutelfiguren als de vroegere president van de Verenigde Staten, Jimmy Carter, schetsen de situatie en de achtergronden. Met bijdragen van o.a. de Amerikaanse veiligheidsadviseur Zbigniew Brzezinski, Khomeini’s raadsheer Montazeri, de onderhandelaar met de VS, Sadeq Tabatabai, en de stichter van de Iraanse revolutionaire garde, Mohsen Rafiqdoust. BBC 2, 22.00-23.00u.

informatief

Liefde gaat door de maag. Tweede aflevering van een achtdelige zoektocht naar de betekenis van het spreekwoord ‘liefde gaat door de maag’. Mannen en vrouwen bereiden een gerecht dat verbonden is met de herinneringen aan een dierbaar persoon. Afl. Geurengemis. Miriam Kahsai uit Eritrea maakt een traditioneel gerecht (kip met 12 eieren) om de pijn van het gemis van haar vaderland te verzachten. Ned.1m 16.35-17.05u.

Het derde testament. Over geloof en zingeving. Afl. Verzet en overgave. Henk en Jacqueline Claasen schrijven een boek over de achtereenvolgende bewoners van hun monumentale huis in Nijkerk. De getalenteerde, 19-jarige Monique Samuel kan nog maar voor 10 procent zien, maar dat hindert haar absoluut niet in haar ambities. De joodse Ariel Zachor diende in het Israëlische leger, woont inmiddels twintig jaar in Nederland en schaamt zich voor wat Israël in Gaza heeft aangericht. Uit Ned.2, 18.55-19.20u.

Vranckx: Ons vuil in Afrika. Reportage over het afvalverkeer van de haven van Antwerpen naar Tema, in het West-Afrikaanse Ghana. Daar brengen duizenden kinderen hun gezondheid in gevaar door op gifstorten oude computers, tv-toestellen en koelkasten te ontmantelen. Het Westen exporteert zijn giftig afval, de Derde Wereld importeert een groot milieuprobleem. Zonder de minste controle halen Ghanese kinderen daar de toestellen uit elkaar. Ze verbranden de bekabeling, om het zuivere koper over te houden. Dat het verbrande PVC kankerverwekkende dioxines vrijmaakt, weten ze niet. Het loodpoeder uit beeldbuizen stapelt zich in hun jonge lichamen op, en remt de ontwikkeling van hun hersenen. Ze slaan het koelcircuit van oude koelkasten met stenen aan diggelen, en hebben niet de minste bescherming tegen de CFK’s die zo vrijkomen. Giftig afval uitvoeren naar de Derde Wereld is volgens de EU-wetgeving verboden, maar controle faalt. Canvas, 20.10-20.40u.

In de schaduw van het nieuws. Centraal staat het dilemma waar kinderen met hulpbehoevende ouders voor kunnen komen te staan: respecteer je de wens van je ouders om zelfstandig te willen blijven, of dwing je ze om hulp van buitenaf te accepteren? Marion Ketelaars (45 jaar) worstelt met ouders die zorg weigeren. Haar moeder gaat lichamelijk achteruit, en haar vader wordt vergeetachtig, maar ze zeggen: „Het is ons leven, en wij willen geen hulp”. Jan van de Luijtgaarden (45) koos ervoor om zijn dementerende moeder in huis te nemen, toen zij de professionele zorg weigerde en zegde zelfs zijn baan op. Marianne Steenbergen (55) respecteerde jarenlang de wens van haar moeder die geen vreemde mensen in haar huis toeliet, ging minder werken, maar toen de situatie uiteindelijk gevaarlijk werd moest ze de rechter inschakelen om haar moeder in een verpleeghuis te laten opnemen. Ned.2, 21.15-22.00u.

muziek

Una Voce Particolare. Programma waarin wordt gezocht naar een bijzondere stem. Presentator Ernst Daniël Smid heeft zelf de 24 opera-, operette- en musicalkandidaten geselecteerd, die als voorbereiding speciale workshops volgden. Ned.2, 20.15-21.15u.

sport

NOS Studio Sport. Rechtstreeks verslag van de WK schaatsen allround in het Noorse Hamar. Met de volgende afstanden: 500 m vrouwen en mannen, 3 km vrouwen en 5 km mannen. Commentaar Frank Snoeks, Herbert Dijkstra en Martin Hersman. Ned.1. 16.00-17.51u.

NOS Studio Sport. Samenvattingen NK schaatsen allround in Hamar, WK skiën in Val d’Isère. Gevolgd door samenvattingen van wedstrijden uit de eredivisie: Roda JC - Sparta, SC Heerenveen - NAC AZ - Willem II en Heracles - NEC. Ned.3, 22.00-23.30u.