Radio en Televisie Voorkeur

Humor van Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge. Ned.3, 20.30-21.00u. Nederland, Hilversum, 26 augustus 2007 Dennis van der ven en Jeroen van Koningsbrugge, Draadstaal foto: Merlijn Doomernik Doomernik, Merlijn

actualiteiten

Boeken. Wim Brands praat met de historicus Eric Mecking over zijn boek Deflatie in aantocht, waarin hij jaren geleden de huidige financiële crisis al voorspelde. In een uitgebreide en geactualiseerde editie zet hij uiteen dat door de huidige economische terugval, in combinatie met de vergrijzing, het voortbestaan van de verzorgingsstaat in gevaar komt. Ned.1, 11.30-12.00u.

Buitenhof. Clairy Polak praat met Dick Sluimers, bestuursvoorzitter van de APG Groep, n.a.v. de vrije val van vier grote Nederlandse pensioenfondsen. En met Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, die in haar verlangen om ‘mooi’ te bouwen, moet opboksen tegen de zuinigheid van politiek en bestuur. Ned.2, 12.05-13.00u.

Kunst en cultuur

Close up: Meer dan maffiosi. Documentaire over acteurs van Italiaanse komaf in Hollywoodfilms. In vroege films waren ze slechts goed voor de rollen van meedogenloze maffiosi. Pas vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw kregen ze de kans om van dat imago af te komen. Ned.2, 18.20-19.20u.

Kunststof TV. Joost Karhof praat met acteur Bram van der Vlugt over zijn rol van de kernfysicus Niels Bohr in het stuk Kopenhagen, bij het Nationale Toneel. En met schrijfster Vonne van der Meer, die het boek Zondagavond schreef, over een weduwnaar met een ingewikkelde verhouding met twee vrouwen. Ned.2, 17.40-18.20u.

Documentaire

Hope for Hayley. Documentaire over het Britse meisje Hayley Okines, die lijdt aan de zeldzame verouderingsziekte progeria. Zij is negen jaar maar heeft het lichaam van een zeventigjarige vrouw.RTL 5, 19.30-20.30u.

ZDF-History. Documentaire waarin aan de hand van historisch beeldmateriaal de diepere oorzaak van het WOII-conflict tussen de VS en Japan wordt blootgelegd. Die lag in de jaren dertig, toen de Japanse industrie op zoek ging naar grondstoffen en afzetmarkten. Dat ging niet bepaald zachtzinnig, het Japanse leger ging domweg op veroveringstocht, o.m. in China. Japan werd zodoende voor de VS een gevaarlijke politieke en economisch concurrent in Azië. ZDF, 23.35-0.20u.

informatief

Van Moskou tot Magadan. Correspondent Jelle Brandt Corstius portretteert op zijn reizen door Rusland gewone mensen en plaatst hun persoonlijke verhalen in de bredere context van thema’s als corruptie, democratie, bureaucratie en verschillen tussen arm en rijk. In aflevering 2 is hij in Abchazië, dat elk jaar op 29 september de bloedige oorlog van begin jaren ’90 herdenkt, waarin het zich vrij vocht van Georgië. En hij brengt een bezoek aan de datsja van Josef Stalin. Ned.2, 20.15-21.05u.

In Europa. Afl. 29: 1974, Portugal. Portret van de twee leiders van de Anjerrevolutie – de coup die in 1974 de Portugese dictator Caetano ten val bracht: Vitor Alves en Otelo Saraiva de Carvalho. Beiden betaalden een hoge prijs voor hun deelname aan de staatsgreep. Na de coup droomden de Portugezen even van een land waarin alles van iedereen zou zijn. Maar het linkse avontuur was snel voorbij. Ned.2, 21.05-21.45u.

Wo warst du als ... Serie reportages waarin mensen vertellen waar ze zich bevonden op cruciale historische momenten en wat ze toen deden. Eerste aflevering: 11 september 2001. ARD, 23.35-0.05u.

amusement

Bananasplit. Comeback van de verborgen camera, nu gepresenteerd door zanger Frans Bauer. De BN’ers die in de eerste aflevering het slachtoffer worden, zijn Ali B. en Leontien van Moorsel. Frans Bauer wordt geassisteerd door ‘Fransi’, een digitale versie van hemzelf, die op onverwachte plekken in Nederland opduikt. Ned.1, 20.20-21.20u.

sport

NOS Studio Sport. Live verslag van het WK Allround in Hamar. Verder: Skiën in Val d’Isère. Ned.1, 12.00-17.55u.

NOS Studio Sport Eredivisie. Samenvattingen van de wedstrijden FC Utrecht-ADO Den Haag, Vitesse-Ajax, Feyenoord-FC Groningen, De Graafschap-FC Twente en FC Volendam-PSV. Ned.1, 19.00-20.00u.

radio

Holland Doc Radio: Mijn moeder heet Treintje Boorje. Journaliste Reinie van Goor gaat terug naar haar geboortedorp Spakenburg. O.m. aandacht voor de matriarchale krachten in deze nog steeds tamelijk gesloten gemeenschap. Radio 1, 21.02-22.00u.

Hemel en aarde. Muziek uit Griekenland en Turkije. Beide landen moeten niet veel van elkaar hebben, maar in hun muziek hebben ze veel gemeen. Klara, 22.05-0.05u.