Productie industrie gedaald

De productie in de Nederlandse industrie is afgelopen december met 13 procent gedaald in vergelijking met dezelfde maand in 2007. De daling is de hoogste ooit gemeten.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt.

Als gevolg van de internationale economische crisis was de productie in november al bijna 6 procent lager dan in 2007. Volgens het CBS deed de productiedaling zich voor in alle branches van de industrie.

De voedings- en genotmiddelenindustrie deed het relatief het beste met bijna 1 procent minder productie. De metaalindustrie produceerde ruim 17 procent minder. De aardolie- en rubberindustrie en de chemische industrie produceerden alle bijna 22 procent minder.

Over heel 2008 is de industriële productie met iets meer dan 1 procent afgenomen. In 2007 werd er nog ruim 3 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder.

De omzet van de Nederlandse industrie daalde in december vorig jaar met 16 procent in vergelijking met een jaar eerder. De omzet daalde niet alleen door de lagere productie, maar ook door gedaalde afzetprijzen.

In de chemische industrie en de aardolie-, rubber- en kunststofindustrie was de omzetdaling met 36 procent het hoogst. Deze afname is voor een groot deel toe te schrijven aan lagere afzetprijzen.

Veel bedrijven hebben de afgelopen maanden maatregelen genomen om de crisis het hoofd te bieden. Zo hebben veel bedrijven een beroep gedaan op de regeling voor werktijdverkorting.

Ook worden steeds meer werknemers ontslagen. Onlangs maakten elektronicaconcern Philips en staalfabrikant Corus bekend een groot aantal arbeidsplaatsen te moeten schrappen door de economische crisis omdat de vraag naar hun producten is gedaald.