Poetin: Mamma Mia!

Zelden klonk ABBA’S Money, money, money zo toepasselijk als onlangs op het Russische platteland, waar de economische crisis zelfs door de zwaarste sneeuwstorm heen loeit.

Premier Poetin had zich daar met vertrouwelingen teruggetrokken op een staatslandgoed aan het weelderige meer van Valdaj om plannen te smeden voor aanpak van de financiële ramp.

Maar op de avond van 22 januari was het tijd voor enige afleiding, met als hoogtepunt een optreden van Björn Again. Deze ABBA-tributeband werd uit Londen ingevlogen en mocht voor een honorarium van 23.000 euro een uurtje vermaak verzorgen met Poetins favoriete muziek.

Poetin en zijn vrienden dansten er volgens bandleider Rod Stephen vrolijk op los. Met de handen in de lucht bewogen ze op de maten van Super Trouper en met ondeugend wijzende vingertjes op Mamma Mia!. Het optreden was door het Kremlin georganiseerd, maar ter geruststelling van de burger werd het volgens een anonieme bron niet betaald uit de noodlijdende staatskas.

Voor de musici was het miniconcert misschien wel een eer, maar geen groot genoegen. De reis van Moskou naar Valdaj kostte zestien uur, ze werden na afloop door niemand bedankt en ze moesten de nacht doorbrengen in de personeelsvertrekken.