Ongestampte stamppot

recept

Het hoge woord moet er maar eens uit, ik ben niet goed in stamppotten. Alle pogingen ten spijt: mijn eigen stamppot is nooit zo lekker als ik hem elders krijg. Nu eens is hij te papperig, dan weer te stug. Maar ik heb er iets op gevonden, de ongestampte stamppot. Aardappelpuree wordt apart bereid en op het laatst gemengd met beetgaar gekookte boerenkool. Hij kan niet mislukken.

Ingrediënten voor twee grote of vier kleine eters:

300 gram fijngesneden (dat is 600 tot 750 gram zelf schoon te maken) boerenkool, 1 kilo aardappelen van het kruimige type, 2 dl hete melk, 75 gram boter, worcestershiresaus, een lik mosterd, nootmuskaat, peper en zout.

Bereiding

Schil de aardappelen. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar in gezouten water. Kook in een andere pan de boerenkool in een laagje gezouten water in ongeveer 25 minuten nog net beetgaar.

Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen. Maak de nog hete aardappels fijn. Gebruik bij voorkeur een pureeknijper, anders een pureestamper. Voeg de hete melk al roerende scheutje bij scheutje toe. Gebruik een houten lepel, zeker geen mixer. Werk er de boter in stukjes doorheen. Breng op smaak met mosterd, worcestershiresaus, nootmuskaat, peper en zout.

Giet de boerenkool af, laat hem uitlekken en spatel hem losjes door de aardappelpuree.

Serveer de ongestampte stamppot naar wens met rookworst, verse worst, uitgebakken spekjes of een gehaktbal en eventueel een kuiltje jus.