Onderzoek wanbeleid PCM

De Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam moet zich uitspreken over mogelijk wanbeleid bij PCM Uitgevers, eigenaar van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant.

Vakbond FNV Kiem en de journalistenvakbond NVJ zetten de procedure voort die zij vorig jaar hebben aangespannen tegen PCM. De bij het bedrijf werkzame leden van FNV en NVJ hebben dat de bonden gevraagd.

De Ondernemingskamer moet nu bepalen of en in hoeverre de toenmalige directie, commissarissen en aandeelhouders van PCM kan worden verweten dat het bedrijf tussen 2004 en 2007 in financiële problemen is geraakt. In deze periode was investeringsmaatschappij Apax grootaandeelhouder van PCM. De Britten lieten het bedrijf achter met een schuld van vele miljoenen.

Eind december publiceerden twee onderzoekers in opdracht van de Ondernemingskamer een kritisch rapport over de ‘Apax-jaren’ bij PCM. Directie, commissarissen en de stichtingen die aandeelhouder zijn van PCM hebben volgens dit rapport grote fouten gemaakt. Apax deed volgens de onderzoekers niet meer of minder dan wat van een investeringsmaatschappij mocht worden verwacht.

FNV en NVJ hadden tot komende week om te beslissen of zij het rapport voldoende vonden of dat zij een uitspraak van de rechter wilden. De NVJ acht de kans klein dat PCM geld terug kan krijgen van oud-bestuurders die flink hebben verdiend toen Apax uit PCM stapte. PCM heeft de bankschuld inmiddels teruggebracht tot 120 miljoen euro, maar zoekt wel nieuwe investeerders.