Niet nóg een schijf

De nieuwste Blu-rayspelers zijn verbonden met internet. Dat maakt ze eigenlijk overbodig.

Niet nóg een schijf. beeld Pepijn Barnard Barnard, Pepijn

Wie wat bewaart, heeft vooral een hoop troep. Audiocassettes, lp’s, vhs-tapes, dvd’s en cd’s. Allemaal staan ze stof te vergaren, want muziek en video komen vaak van de harde schijf, van het web en van iPods.

Toch heeft de wereld een nieuw videoformaat nodig, vindt de elektronica-industrie. De beoogde opvolger van de dvd heet Blu-ray. Die schijf biedt betere beeld- en geluidskwaliteit, mits afgespeeld op een grote tv en een goede audio-installatie.

Blu-ray had een moeilijke start. Het moest opboksen tegen het concurrerende hd-dvd formaat. De eerste spelers waren duur en traag. Bovendien zijn er veel meer films op dvd beschikbaar dan op Blu-ray. Waarom zou je zoiets willen hebben?

Op de CES, een grote gadgetbeurs die elk jaar in Las Vegas gehouden wordt, blies de Blu-raygroep hoog van de toren. Hd-dvd is ter ziele, alle nieuwe Hollywoodtitels verschijnen ook op Blu-ray en de nieuwe spelers zijn beter en goedkoper.

Zombies

Voordat we als willoze zombies naar de winkel rennen om Blu-rayspelers te kopen: er is altijd een Maar. Maar nummer één: een Blu-ray schijf werkt niet in een gewone dvd-speler (hd-dvd kon dat wel). Sommige filmmaatschappijen stoppen als pleister op de wonde een dvd-versie in de Blu-raydoos, zodat de film ook in de slaapkamer of op de achterbank van de auto te bekijken is.

Maar nummer twee is BD Live. Daarmee kun je filmextraatjes downloaden en filmspelletjes doen. Dank u, dat doen we wel op een echte (spel-)computer. ‘BD Live maakt van een film een interactieve belevenis’, zegt een Blu-ray-apostel: ‘Zo kunnen grootouders tegelijk met hun kleinkinderen naar een film kijken, ook al zitten ze aan de andere kant van het land.’  Dat scenario zal zelfs een sciencefictionschrijver als te onwaarschijnlijk van de hand doen.

Maar nummer drie is de internetverbinding die op de nieuwste Blu-rayspelers zit. Die geeft toegang tot interessante onlinediensten: in de Verenigde Staten kun je zo films in hoge resolutie downloaden, via Netflix of Amazon.com. Het zal niet lang duren voordat Nederlandse videotheken met zo’n downloadalternatief op de markt komen. Wie koopt er dan nog schijven?

Natuurlijk is Blu-ray een uitkomst  voor echte filmliefhebbers, die klassiekers kopen om ze te bewaren en nog eens te bekijken. Maar veel consumenten zullen het gemak van een ouderwets dvd’tje of een snelle download prefereren. Zo loopt Blu-ray het risico om tussen wal en schip terecht te komen, net zoals gebeurde met de Super Audio CD. SACD kwam niet verder dan de huiskamer van enkele hifi-fanaten.

Goed, als er dan toch een Blu-rayspeler moet komen, kies er dan eentje die zoveel mogelijk dingen tegelijk doet. De PlayStation 3, Sony’s spelcomputer, bijvoorbeeld. Of nog beter: de Panasonic BMP-BD70v. Dit apparaat (450 dollar) kan ook Youtube-filmpjes afspelen en werkt met de nieuwe, betaalde videodiensten. Als klap op de vuurpijl zit er een ouderwetse vhs-speler in. Helemaal te retro! Zo hoeft de stapel videocassettes voorlopig niet naar het grof vuil. Wie wat bewaart, heeft dus toch wat.

    • Marc Hijink