Moeder van achtling wilde groot gezin omdat ze zelf alleen was

De Amerikaanse vrouw die vorige maand beviel van een gezonde achtling, heeft in de VS een fel debat over de ethische grenzen van kunstmatige bevruchting doen oplaaien.

Gisteren kwamen nieuwe details naar buiten over de 33-jarige Nadya Suleman, die al zes kinderen tussen de 2 en 7 jaar oud heeft. Haar veertien kinderen blijken allen te zijn geboren na in vitro fertilisatie (ivf), een bevruchtingstechniek waarbij een jonge embryo in de baarmoeder wordt geplaatst. De spermadonor – niet Sulemans partner – was bij de eerste zes steeds dezelfde man.

Haar eerste tv-interview gaf Suleman al, aan NBC, en zou maandag worden uitgezonden. Ze vertelt veel kinderen te hebben gewild omdat ze enig kind is. Ze verzocht om de laatste ivf-behandeling, omdat ze „graag nog een dochter wilde”. Dat werden er twee, plus nog zes zonen.

In de media is nu een debat losgebarsten waarom haar behandelend arts zeker acht embryo’s bij de vrouw inbracht. Maximaal twee embryo’s is de norm bij vrouwen van Sulemans leeftijd.

Daarnaast is de vrouw alleenstaand, woont ze in bij haar moeder en heeft ze geen werk sinds ze in 1999 arbeidsongeschikt raakte toen ze als verpleegster in een psychiatrische kliniek mishandeld werd door een patiënt.

In media wordt de vraag gesteld hoe ze de zorg voor veertien kinderen kan dragen. Hoe zwaar die zorg is, bleek onder meer uit het advies van artsen dat elke baby afzonderlijk tenminste een uur per dag door de moeder geknuffeld moet worden. „ Alleen haar kinderen vasthouden is al een voltijdbaan”, schamperde een tv-presentator.

Ook is er kritiek op het feit dat Suleman haar relaas zou willen verkopen aan uitgevers, tv-makers en filmmaatschappijen. Ze nam al een publicist in de arm. In de VS bestaat al de tv-show ‘Jon and Kate Plus 8‘, over het leven van een echtpaar dat naast een tweeling nog een zesling kreeg. (AP)