Medewerkers: Kees Moeiliker

Kees Moeiliker (1960), de conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, staat tot ver buiten onze landsgrenzen bekend als the duck guy, de eendenman.

Kees Moeiliker (1960) staat tot ver buiten onze landsgrenzen bekend als the duck guy, de eendenman. Deze bijnaam dankt de conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam aan een artikel over homoseksuele necrofilie onder woerden. Voor dit artikel kreeg hij een Ig Nobel-prijs, een Amerikaanse bekroning voor onderzoek ‘dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet’.

In deze M het verhaal van een merel die al vier jaar bijna niets anders doet dan tegen het raam vliegen. Het is een voorpublicatie uit Moelikers eerste boek, De eendenman, waarin hij diverse vormen van opmerkelijk diergedrag beschrijft. Moeliker: ‘Na mijn eerste artikelen kreeg ik vanuit de hele wereld meldingen van opmerkelijk diergedrag. We denken dat we alles weten van dieren, maar heel veel beesten gaan regelmatig buiten hun boekje. Mijn conclusie? Niets menselijks is de dieren vreemd.’

Moeliker koestert al plannen voor een volgend boek. Werktitel: ‘Het grote schaamluizenboek’. Dit kleine ongerief wordt door veranderend genitale haarmodes met uitsterven bedreigd, stelt de conservator: ‘Een verarming van de biodiversiteit.’