Medewerkers: Coen Stork, Kadir van Lohuizen

beeld linksboven: Coek Stork Oud-ambassadeur in Havana, Coen Stork (1928) Cuba, havana November 2008 Lohuizen, Kadir van;Noor

Na twintig jaar is de oud-ambassadeur in Havana, Coen Stork (1928), samen met fotograaf Kadir van Lohuizen (1963) teruggekeerd naar Cuba. Storks woning in Havana was in de tijd dat hij er ambassadeur was, van 1982 tot 1987, een plaats waar kritische geesten welkom waren. Net zoals Stork toen hij daarna in het eveneens communistische Roemenië ambassadeur werd, dissidenten hielp in de aanloop naar de Roemeense Revolutie van 1989. Stork heeft oude vrienden in Cuba opgezocht, tijdens zijn rondreis door het land voor M. Hij reisde samen met Van Lohuizen, die bijna de helft jonger is dan de oud-ambassadeur, en bijna twee keer zo lang. Ze kennen elkaar al jaren, via de vrouw van Stork, fotografe Ellen Elmendorp.Stork en Van Lohuizen hebben onder meer zij aan zij gewerkt in Zuid-Afrika, waar Stork waarnemer was van de eerste vrije verkiezingen. Van Lohuizen maakte een fotoreportage van Nelson Mandela’s verkiezing tot president.‘We hebben altijd contact gehouden’, vertelt Coen Stork, ‘en vorig jaar stelde Kadir voor om samen naar Cuba te gaan.’ ‘Hij kent de mensen en de geschiedenis daar, dus dat leek me een ideale reispartner voor een reportage.’Van Lohuizen maakte al eerder fotoreportages voor M, en won vorig jaar onder meer de internationale prijs Visa d’ Or, voor foto’s uit Tsjaad voor het Franse dagblad Le Monde.