Man opgepakt voor miljoenenfraude btw

Een van de meest gezochte personen in Groot-Brittannië is deze week opgepakt in een Iers pub in Hongarije. De man wordt verdacht van grootschalige belastingfraude, waarmee hij rond de 250 miljoen pond (286 miljoen euro) zou hebben verdiend.

De in Boedapest geboren Dennis Hunter werd door het Verenigd Koninkrijk op de lijst van tien meest gezochte personen gezet vanwege de fraude. Hongarije levert de 58-jarige man binnen tien dagen uit aan Groot-Brittannië, zei een politie woordvoerder. Hunter heeft de Hongaarse en Nieuw-Zeelandse nationaliteit.

Hunter zou van mei 2001 tot augustus 2003 goederen aan een of meerdere landen hebben verkocht en daar btw aan hebben toegevoegd. Die btw droeg hij vervolgens niet af, maar stak hij in zijn eigen zak, aldus openbare aanklagers. Dergelijke belastingfraude kost de Europese Unie jaarlijks miljarden euro's. Criminele organisaties maken misbruik van EU-regelingen voor handel tussen lidstaten. Oost-Europese landen vormen volgens politie een belangrijke basis voor internationaal opererende misdaad bendes.

Hunters arrestatie is het resultaat van een internationale operatie van Spanje, Groot-Brittannië en Hongarije. Voor de man in Hongarije werd gearresteerd, ging de Britse politie ervan uit dat hij ondergedoken zat in Spanje. De Spaanse politie tipte de Hongaarse autoriteiten dat Hunter zich in zijn vaderland bevond. Hij werd vervolgens opgepakt door de Hongaarse politie. (ANP)