Kaapse Dromen

Kaapse dromen
drinken

In Zuid-Afrika is exact 350 jaar geleden voor het eerst wijn geproduceerd. Op 2 februari 1659 schreef Jan van Riebeeck met trots en voldoening in zijn dagboek: ‘Vandag, ere aan God, is daar die eerste keer van Kaapse druiwe wyn geparst naamlik van die mos vars uit die vat.’

Niettemin is Zuid-Afrikaanse wijn bij ons amper vijftien jaar op de markt. Sinds het einde van de Apartheid en de verkiezing van Mandela tot president is het crescendo gegaan met de verkoop van Zuid-Afrikaanse wijnen in Nederland. Na Frankrijk is er geen land waaruit we zoveel wijn importeren.

Toch gaat het niet écht goed met Zuid-Afrika op de Nederlandse markt. De macht van Kaapse Pracht luwt nu enigszins, maar ooit werd bijna 40 procent van het Zuid-Afrikaanse wijnvolume bij ons in beslag genomen door dit ene label – in wit en rood. Het is de bizar lage prijs (€ 1,79, inclusief fles, sluiting, etiket, transport, marges, accijns en btw) geweest, die deze wijn doet verkopen. Andere supermarktgroepen bieden, ter verdediging tegen de agressieve prijspolitiek van Aldi, eveneens een Zuid-Afrikaan aan voor een fooi. De consequentie is dat tweederde van het Zuid-Afrikaanse aanbod hier van het laagste allooi is. De kale inkoopprijs van dit type wijn moet ruim onder het kwartje per liter liggen. Daar wordt Zuid-Afrika niet beter van. De Nederlandse wijnconsument evenmin.

Zuid-Afrika moet af van het imago van producent van slobberwijn. Er wordt zoveel betere wijn in de Kaapprovincie geproduceerd. Van 5 tot 50 euro. Er zijn toegankelijke, zachte, sappige, fruitvolle wijnen. En er zijn excellente, fijne, elegante, complexe wijnen, die de concurrentie met de top uit andere wijnlanden zonder meer aankunnen. Daartoe reken ik ook die van het wijngoed dat is opgericht door Willem Adriaan van der Stel.

Kijk voor kooptips op: www.wijnplezier.nl

    • Gert Crum