Jordanese tegels uit de Gouden Eeuw

Charlotte van Sante (41) besloot met haar man Peter van Dijk (47) hun huis in de Amsterdamse Jordaan – met daarin hun bedrijf, een Bed & Breakfast – op te knappen. Maar wel op hun eigen manier. Voor de juiste tegels werd daarom stad en land afgezocht, vooral voor de tegels in de gang. Ze werden gevonden, voor 175 euro per vierkante meter.

De tegels waren belangrijk voor jullie?

„De fundering van dit huis komt uit 1663 of 1664, daar hebben we nog onduidelijkheid over. We kunnen het laatste cijfer niet goed lezen. In 1930 is het hele huis neergehaald en hebben ze alles in het souterrain gegooid om daarop een nieuw huis te bouwen. Via de tuin aan de achterkant kun je de kruipruimte in. Daar vonden we prachtige tegels uit de zeventiende eeuw, waarmee we een stuk gang wilden betegelen.”

Maar daar moesten passende tegels bij.

„Bij verschillende tegelbedrijven zeiden mensen hoe mooi ze de tegels vonden, dat we een fortuin in handen hadden, zo prachtig. Maar het bleek niet gemakkelijk daar wat bij te vinden dat dezelfde sfeer uitademde, namelijk die van een Jordanese woning.”

Een ander zou zeggen, het is maar een gang.

„Als ik dan toch mag kiezen, kies ik voor de perfecte tegel. Daarnaast zochten we een natuurlijke tegel, omdat we ons hele huis zo natuurlijk mogelijk hebben gehouden. Voor het stukwerk hebben we bijvoorbeeld leem gebruikt, op de grond gebruikt hout en bamboe.”

De tegel werd uiteindelijk gevonden?

„Ik had Portugese tegels gezien die aardig in de buurt kwamen van wat we zochten. Maar we komen al veel in dat land voor onze surfvakanties. Als ik die stijl dan in mijn eigen huis heb, voelt dat toch een beetje vreemd. Op een gegeven moment vond ik via internet deze tegel.”

Dat was ‘m.

„Deze past precies qua kleur en stijl. Een cementtegel met marmerpoeder erop. Prachtig.”

Toen moesten de keuken en badkamers nog...

„Ook daar hebben we inderdaad wat tegelzaken voor afgelopen. In onze hotelkamers wilden we graag de Jordanese sfeer behouden. Daarom hebben we voor de badkamers – overigens een stuk goedkopere – wandtegel genomen, de originele Mosa-tegel. Voor de vloeren hebben we wel weer wat moeten bewegen. We vonden die tegels bij een zaak waar ze voor 120 euro per vierkante meter werden verkocht. Ontzettend duur. Ik zag op de tegels de naam staan van de fabriek in Italië. Ik heb ze zelf gebeld.”

Dat was niet de bedoeling natuurlijk.

„De groothandel mocht ze inderdaad niet direct aan ons leveren, maar we hebben een ander bedrijf gevonden via wie dat wel kon.”

En krijg jullie veel complimenten?

„In de gang letten mensen helemaal niet op de vloer.... De meeste gasten die binnenkomen willen toch snel hun hotelkamer zien.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem