Hylke Speerstra

iPod van

Hylke Speerstra (1936) is een van Frieslands succesvolste schrijvers, zowel in ’t Fries als in ’t Nederlands. Zijn roman De Oerpolder was een hit, en hij publiceerde onlangs op verzoek van de Vereniging De Friesche Elf Steden een boek met historische fictie- en waargebeurde verhalen over de Elfstedentocht en schaatshistorie, De Koude Kruistocht.

1. Frau Luna van Paul Lincke‘ Een iPod heb ik niet, maar ik draai veel muziek in de auto. En net als in mijn boeken ben ik op de nostalgische toer. Ik heb vroeger klarinet gespeeld in een strijkje, amusementsmuziek. We speelden muziek van de operetteman uit het begin van deze eeuw, Paul Lincke in Berlijn. Daar draai ik nu cd’s van, zoals zijn operette Frau Luna.’

2. Pasadena Roof Orchestra‘ Zoals ik al zei: sterk nostalgisch ben ik in mijn muziekkeuze. Ik draai veel jaren-20-jazz van de Pasadena Roof Orchestra, zoals Rhythm is Our Business.’

3. Mazurka’s van Chopin‘ Klassiek luister ik in de auto ook veel, vooral Mazurka’s van Chopin. Orkest klinkt minder in de auto.’