Herkomst van ontdekt verhaal Gerard Reve in twijfel getrokken

Het korte verhaal De sadist, dat deze week werd ontdekt, is volgens Reve-biograaf Nop Maas hoogstwaarschijnlijk niet van de Gerard Reve. Volgens Maas wijkt de stijl te zeer af van de stijl van de schrijver.

Het prozafragment „De sadist. pornografise novelle van G.K.vh Reve” staat in het typoscript van het tijdschrift Rabarber uit december 1960, van kunstenaar Robert Jasper Grootveld. Omdat het tijdschrift niet of nauwelijks werd verspreid, was het onopgemerkt gebleven. Het verhaal is ontdekt door Eric Duivenvoorden, van wie vandaag het boek Magiër van een nieuwe tijd verschijnt, een biografie over Robert Jasper Grootveld.

Het korte fragment van zo’n 1200 woorden lijkt echter in weinig op het werk van Reve, en bevat uitdrukkingen en woorden als ‘veuls’, die in de rest van diens oeuvre niet voorkomen. Het fragment lijkt een beetje op een pastiche op het vroege werk van Reve. In het verhaal valt Frits van Egters, hoofdpersoon van Reve’s debuut De avonden, van zijn fiets en wordt door een behulpzaam echtpaar op de koffie genood. Het eindigt met „Wordt vervolgd”.

Grootveld (1932), als ‘anti-rookmagiër’ een voorloper van de hippiebeweging, was in die dagen bevriend met Reve (1923-2006). Volgens Duivenvoorden is het onwaarschijnlijk dat Grootveld het verhaal zelf heeft geschreven: Het eerste blaadje van het verhaal is met een andere typmachine op ander papier geschreven dan de rest van het tijdschrift. Bovendien maakte Grootveld in zijn eigen teksten veel meer fouten.”

Lees meer op onze boekenwebsite www.nrcboeken.nl.