Helikopterbegeleiding

schaak

Op de olympiade van vorig jaar in Dresden gold de regel dat iemand die niet aan het begin van de ronde aan zijn bord zat, de partij verloor.

Jevgeni Ermenkov was op tijd, ging naar de tafel van de wedstrijdleiders om een pen te lenen, en toen hij terug bij zijn bord was merkte hij dat de ronde intussen was begonnen en dat hij zijn partij al verloren had.

De website van de KNSB meldt een geval van iemand die op tijd was, maar niet achter zijn bord zat, maar stond. Dat was kennelijk ook tegen de regels en ook zijn partij werd verloren verklaard.

Al was dit sadistische overregulering, een gesel waaronder ook het Nederlandse volk gebukt gaat, het kan niet ontkend worden dat de flierefluitende laatkomers van vroeger een zware psychologische klap aan hun tegenstanders konden uitdelen.

Bij het interzonale toernooi in de Tunesische stad Sousse, in 1967, had Bobby Fischer problemen omdat zijn religieuze sekte, de Worldwide Church of God, hem verbood op de sabbat te spelen.

Fischer kwam niet opdagen tegen de Let Aivar Gipslis en kreeg een nul. Vervolgens trok hij zich terug uit het toernooi en reisde af naar Tunis. Het nieuws dat hij niet meer meedeed stond in bijna alle kranten van de wereld.

Een dag later kwam hij onder helikopterbegeleiding weer terug. Vijf minuten voor zijn vlag viel zette hij zich aan het bord tegen Samuel Reshevsky, die er al op gerekend had dat hij zonder spelen een punt zou krijgen.

Reshevsky keek of hij een geestverschijning zag en verloor als een kind. Een paar dagen later zou Fischer toch definitief het toernooi verlaten.

Fischer-Reshevsky, Sousse 1987. Wit begint en wint.

Oplossing:1. Pf3xe5 Te8xe5 (Ook na 1...Dxe5 2. Ld4 De6 3. Lxf6 is zwarts positie hopeloos) 2. Le3-f4 Db8-b7 (Na 2...Ld6 wint wit met 3. Txd6 Dxd6 4. Lxe5) 3. Lf4xe5 Zwart had op kunnen geven, maar spartelde nog bijna 20 zetten verder.

    • Hans Ree