Grunbergs roman Tirza op toneel en ook in bioscoop

Arnon Grunbergs roman Tirza wordt het komende jaar zowel verfilmd als bewerkt tot toneelstuk. Filmregisseur Rudolf van den Berg maakt de verfilming, met Gijs Scholten van Aschat in de hoofdrol. Toneelregisseur Johan Doesburg maakt een toneelbewerking, met Kees Hulst en Ariane Schluter in de hoofdrol. Tirza gaat over de ongezond hechte band tussen een uitgerangeerde intellectueel en zijn puberdochter, die eindigt in een zwerftocht van Amsterdam Oud-Zuid naar Namibië. Grunbergs werk is nog niet eerder verfilmd. Wel heeft de Amerikaanse acteur John Malkovich het plan om De geschiedenis van mijn kaalheid te verfilmen, en schreef Grunberg in 1998 het scenario voor de film Het veertiende kippetje. Zijn werk werd wel geregeld op toneel opgevoerd. Toneelgroep Amsterdam speelde in 1996 drie van zijn eenakters en vier van zijn romans bewerkt voor toneel: De asielzoeker, De heilige Antonio, Figuranten en De geschiedenis van mijn kaalheid.