Film Voorkeur

The Producers (Mel Brooks, 1968, VS). Speelfilmdebuut van geinponem Brooks getuigt reeds van diens slechte smaak, maar kreeg desondanks een Oscar voor beste scenario. De in flops en rijke weduwes gespecialiseerde Broadwayproducent Zero Mostel realiseert onverwacht en onbedoeld de hitmusical Springtime for Hitler. Ook met Gene Wilder. België 1, 14.05-15.30u.

Percy, Buffalo Bill och jag / Percy, Buffalo Bill and I (Anders Gustafsson, 2005, Zweden). Arme Ulf. Hij viert vakantie op een idyllisch Zweeds eiland, maar zijn grootvader is een knorrepot, zijn vader wil alleen maar kruiswoordraadsels oplossen, zijn broer pest hem de hele tijd en dan vindt iedereen z’n vriendje Percy ook nog eens leuker dan hem, zelfs het meisje op wie hij verliefd is. De film is gebaseerd op de jeugdherinneringen van de Zweedse jeugdboekenschrijver Ulf Stark en speelt zich af in de jaren vijftig, maar dat is nauwelijks te merken. Ned.3, 15.30-16.50u.

Enigma (Michael Apted, 2001, GB/VS/D/NL). Intelligente en prettige verfilming van de gelijknamige roman van Robert Harris biedt meer diepgang dan je op het eerste gezicht zou verwachten van een verhaal over spionage en fatale vrouwen. Behelst de decodering door de Britten van Duitse geheime boodschappen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kate Winslet is gerekruteerd omdat ze zo goed is in kruiswoordraadsels. BBC 1, 23.20-1.15u.