Film Voorkeur

The Negotiator (F. Gary Gray, 1998, VS). Samuel L. Jackson is heerlijk als onderhandelaar in gijzelingszaken, die er door corrupte collega’s ingeluisd wordt. Hij gijzelt dienders van Internal Affairs om de waarheid boven water te krijgen, in een overigens tamelijk clichématige politiefilm. RTL 5, 22.00-0.40u.

Von Ryan’s Express (Mark Robson, 1965, VS). Sterk oorlogsavontuur grossiert in actie en degelijke rollen. Frank Sinatra beraamt spectaculaire massaontsnapping uit een krijgsgevangenenkamp in Italië. RTL 7, 23.00-1.20u.

Amsterdamned (Dick Maas, 1987, Ned ). Brutale, grootscheepse, door speciale effecten overrompelende thriller van eigen bodem portretteert Amsterdam als in een toeristenfolder. Zwakste schakel is het scenario over maniakale duiker die vanuit grachten slachtoffers maakt. Huub Stapel, Monique van de Ven. SBS 6, 23.25-1.45u.

Swimming Pool (François Ozon, 2003, F/GB). Opnieuw maakte François Ozon een psychologisch portret van een eenzame vrouw, opnieuw gespeeld door Charlotte Rampling. Swimming Pool is echter spannender dan hun eerste product Sous le sable (2000). En er zit een harde verrassing aan het eind die bijna dwingt de film met nieuwe ogen te herzien. De hitsige Ludivine Sagnier brengt de oudere schrijfster (Rampling) in een staat van opwinding die haar door een writer’s block heen sleept. Canvas, 23.45-1.25u.