Fatima?

Fatima Moreira de Melo maakte vorige week bekend dat ze stopt met hockeyen. Wat betekent dat voor het Nederlandse hockey?

Johan Wakkie, directeur van de hockeybond (KNHB): „In 2002, nadat de hockeysters in de finale van het WK verloren van Argentinië, begon Fatima zichzelf neer te zetten als persoonlijkheid buiten het hockey. Dat deed ze door te zingen, te studeren en later het gezicht te worden van de Rabobank. Daarmee heeft ze laten zien dat een topsporter meer kan dan alleen sporten. Zij zocht het evenwicht tussen sport en andere elementen van haar persoonlijkheid. Ook heeft ze jonge hockeysters binnen de ploeg geholpen dat evenwicht te vinden. Die meiden staan nu op, dat zie je aan Naomi van As, Ellen Hoog, Sophie Polkamp. Zij zijn ook in andere aspecten succesvol. Doordat Fatima meer deed dan hockeyen werd de sport bekender. Zij heeft een slag gemaakt om het vrouwenhockey op de kaart te zetten maar inmiddels kunnen andere hockeysters die functie prima overnemen.”

Herman Kruis, bondscoach vrouwenhockeyploeg: „Het is jammer maar als ergens een boom omvalt, komen anderen naar boven en dat is mooi. Wie precies haar opvolger zal worden, weet ik niet. Dat moet zich vanzelf ontwikkelen. Je moet niet op zoek gaan naar eenzelfde persoonlijkheid. We zijn immers ook niet op zoek naar een tweede Minke Booij, die misschien nog wel belangrijker was voor het Nederlandse team dan Fatima. Nieuwe jonge mensen, met andere kwaliteiten, zullen opstaan om de rol die Fatima vervulde op hun eigen manier in te vullen.”

Janneke Schopman, nieuwe aanvoerster Nederlands hockeyteam: „Niemand is onvervangbaar dus ook Fatima niet. Ze was belangrijk in het neerzetten van de sport voor de buitenwereld. Door haar werd duidelijk dat wij geen ‘hockeymeisjes’ zijn maar volwassen vrouwen die kunnen hockeyen maar wel serieus genomen willen worden, carrièreambities hebben en ook geïnteresseerd zijn in andere dingen dan onze sport. Fatima heeft de start gemaakt en nu kunnen en moeten andere meiden dat oppakken. Dat komt wel goed. Zo is Naomi van As inmiddels ambassadeur van de Rabobank en Adidas, ook Wieke Dijkstra en Ellen Hoog zullen belangrijk worden voor de uitstraling naar de buitenwereld. Fatima was ook binnen het team van belang. Ze was altijd sociaal betrokken. Wie die rol overneemt, is onduidelijk. Ik ben nu aanvoerster maar leiderschap moet ontstaan. Minke Smabers, Miek van Geenhuizen en Sophie Polkamp gaan waarschijnlijk ook een meer leidende rol vervullen. Zoiets moet groeien, er zal nog wel een aantal maanden overheen gaan voordat de rolverdeling duidelijk is.”

Mart Smeets, sportverslaggever: „Door Moreira de Melo is de term ‘hockeybabe’ ontstaan. Dat vind ik volkomen onterecht want ze heeft meer in haar mars dan alleen mooi zijn. Daarbij telt een sporter voor mij alleen als hij of zij goed kan sporten, hoe diegene eruit ziet is niet van belang. Maar het hockey was wel gebaat bij de hockeybabe, daardoor werd de sport bekend bij het grote publiek. Ze zullen Fatima missen.”

Marc Lammers, oud-bondscoach Nederlands vrouwenhockeyteam: „Wat betreft karakter gaat het Nederlands team een hele sociale aanvoerster missen. Zo’n persoonlijkheid valt niet zomaar te kopiëren. Fatima stond voor iedereen klaar en dacht altijd in het belang van het team, dat zal gemist worden. Maar op andere vlakken staat genoeg opvolging klaar. Fatima heeft geholpen de jonge hockeysters naar een hoger niveau te tillen. De jonge speelsters zijn tactisch en technisch van een hoog niveau dus wat dat betreft komt het wel goed. Fatima zorgde ook voor uitstraling binnen en buiten het veld, maar daar zijn genoeg opvolgers voor.”

Stijn van Roosendaal, hoofdcoach vrouwenhockeyploeg van Rotterdam, waar Moreira de Melo speelde: „Fatima is één van de meest ervaren middenvelders ter wereld. Een spelend icoon gaat verloren. Daar komt bij dat het uniek is dat zij het gezicht van een nationaal merk werd. Ze bracht daarmee het hockey ook bij niet-hockeyers onder de aandacht. Ik denk dat vanuit de jonge garde genoeg speelsters opstaan die dat van Fatima kunnen overnemen.”

    • Shari Kiljan