Doorstart architect Erick van Egeraat

Erick van Egeraat Associated Architects (EEA), het architectenbureau van Erick van Egeraat, maakt een doorstart. Anderhalve week geleden vroeg EEA, dat 140 medewerkers telt en vestigingen heeft in Rotterdam, Londen, Moskou, Boedapest en Praag, faillissement aan.

EEA is niet het enige architectenbureau dat door de kredietcrisis in moeilijkheden is geraakt. Gisteren maakte de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) bekend dat driekwart van de Nederlandse architectenbureaus wegens een vermindering van opdrachten bezig is met inkrimping. Uit een enquête van de BNA blijkt dat 36 procent van de bureaus tijdelijke contracten niet verlengt en twintig procent ook vast personeel ontslaat.

Van Egeraat is met curator mr. Raymond de Bok overeengekomen dat hij en zijn medewerkers hun werk aan zijn huidige projecten voortzet. Van Egeraat werkt aan vijftig gebouwen, waaronder een kantoortoren aan de Zuidas in Amsterdam, de vernieuwing van het Oosterdok in dezelfde stad, het nieuwe stadhuis van Boedapest, een bibliotheek in Kazan en een universiteitsgebouw in Leipzig. Van Egeraat zet zijn activiteiten voort in een besloten vennootschap genaamd Designed by Erick van Egeraat.

Oorzaak van de malaise onder architectenbureaus is dat opdrachtgevers wegens financiële problemen bouwprojecten stilleggen en nieuwe niet aandurven. Vooral in de woningbouw is de terugval in opdrachten groot.

De BNA vreest dat door de verkleining van de architectenbureaus jonge architecten geen kans krijgen en kennis verloren gaat. De bond pleit daarom voor overheidssteun aan architectenbureaus. Als een van de steunmogelijkheden noemt de BNA het vervroegen van overheidsprojecten, zoals scholen en zorggebouwen.