Conflict over euthanasie in Italië loopt op

In Italië is de regering-Berlusconi gisteren openlijk in conflict gekomen met president Napolitano over euthanasie voor de comapatiënte Eluana Englaro.

President Giorgio Napolitano weigerde gisteren een decreet te tekenen waarmee de regering-Berlusconi op de valreep probeerde te voorkomen dat de kunstmatige voeding van Englaro (38) zou stoppen en waarvoor de hoogste rechterlijke instantie in het land toestemming heeft verleend.

Volgens Napolitano druist het decreet in tegen de grondwet en kunnen uitspraken van de hoogste rechter niet door een decreet van de regering ongedaan worden gemaakt.

Eluana ligt sinds een auto-ongeluk in 1992 in coma. Haar vader kreeg na meer dan tien jaar procederen in oktober van de Hoge Raad toestemming haar kunstmatige voeding stop te (laten) zetten. Sindsdien stellen de regering-Berlusconi en het Vaticaan alles in het werk om de beëindiging van Eluana’s leven te voorkomen.

De vader van Eluana vond uiteindelijk deze week artsen en verpleegkundigen in een particuliere kliniek in Udine bereid de voeding aan zijn dochter geleidelijk te stoppen. Daarmee zijn zij gisterochtend begonnen. Zij lieten weten dat de weg naar de dood over vier á vijf dagen onomkeerbaar is. Vader Englaro zei gisteren „niet te kunnen wachten op de dag dat deze lijdensweg voorbij is”.

„Als vader neem ik niet de verantwoordelijkheid voor de dood van Eluana”, zei premier Berlusconi gisterochtend, kort voor het kabinetsberaad over het decreet. Toen het decreet er kwam sprak het Vaticaan van „een zeer moedige daad”. Anderhalf uur later volgde de officiële afwijzing van het decreet door de president.

De regering zette het decreet gisteravond nog om in een wetsvoorstel dat beëindiging van kunstmatige voeding verbiedt. Maandag wordt het behandeld in de Senaat. Als het parlement het aanvaardt, is de handtekening van de president vereist voordat het van kracht kan worden.

    • Bas Mesters