Conceptuele clips

Conceptuele clips DVD Running With The Beast

Ruim twee jaar bestaat het Tax-videoclipfonds nu, de door het Fonds BKVB en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties ingestelde subsidiepot voor Nederlandse videoclips ter waarde van 400.000 euro per jaar. Niet lang na de oprichting van het fonds stelde het SGP-Kamerlid Van der Vlies vragen over het Tax-fonds, omdat Het land van…., een aanklacht van de mopper-Marokkaan Salah Edin tegen het islamofobe Nederland, subsidie van de Nederlandse staat had gekregen. (Later zou Edin, een kale baarddragende jongeling, in Geert Wilders’ film Fitna per abuis figureren als Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.)

Een betere start kon het TAX-fonds zich dankzij de gereformeerde verontwaardiging over subversieve clips van een aanhanger van een concurrerend geloof zich niet wensen: iedereen wist in 2006 wat het TAX-fonds was. Maar na de bliksemstart werd het stil rondom het fonds en de gesubsidieerde clips. Dat kwam niet doordat de clips nauwelijks waren te zien op de clipzenders. MTV en TMF zijn door de komst van YouTube tenslotte overbodige zenders die dat zelf ook weten en zich daarom vooral richten op reality soaps en dergelijke. En het kwam ook niet doordat de Nederlandse clips slecht zijn. Integendeel, er zitten verhoudingsgewijs veel bijzondere en vermakelijke tussen.

Na twee jaar staatssteun aan clips blijkt er zoiets als de Nederlandse videoclip te bestaan. Voor clipbegrippen komt er opmerkelijk weinig seks in voor. Het is alsof de makers onder de indruk zijn van de klacht dat videoclips een van de bronnen zijn van het verwrongen beeld van seks onder jeugdigen. Opvallend vaak gaat het in Nederlandse clips om één simpel idee dat consequent wordt doorgevoerd. Zelfs de rappers van Duvelduvel houden zich in hun door het TAX-fonds gesubsidieerde clip Wijd Verspreid verre van ranzige seks en sjokken minutenlang door een woestijn zonder dat er veel gebeurt. Net als veel Nederlandse vormgevers en architecten gaan Nederlandse clipmakers ‘conceptueel’ te werk.

Nee, het probleem van de Nederlandse clip is dat ze in de oceaan van filmpjes op YouTube nauwelijks worden opgemerkt. Zelfs de clip Running With The Beast van zZz, een filmpje van Thaise, in ecoline gedoopte vechthanen die een bodypaintschilderij maken, trekt weinig kijkers. Hoewel het opzichtig naar een relletje strevende ‘concept’ van de clip redelijk veel publiciteit opleverde, trok Running With The Beast sinds de verschijning in december 2008 nog geen vijfduizend kijkers op YouTube.

    • Bernard Hulsman